Met de slip onder de douche? "We zijn preutser en voorzichtiger geworden"

We zijn voorzichtiger geworden als het gaat om ons naakte lichaam. Dat zegt seksuoloog Wim Slabbinck in "De ochtend". De reden? Schrik dat een naaktfoto het wereldwijde web zal veroveren, maar ook een "nieuw soort preutsheid". "Het naakte lichaam mag niet meer naakt zijn zonder seksuele connotatie."
Copyright © Medicimage / MedicImage LTD

Een opvallend bericht vanochtend in Het Laatste Nieuws. Uit een rondvraag bij 35 voetbalclubs blijkt namelijk dat heel wat jongeren niet langer naakt douchen. Vooral tussen 11 en 17 jaar blijken er heel wat te zijn die hun onderbroek aanhouden. Zij hebben vooral schrik dat er een foto van hen zal worden genomen en verspreid, want zowat iedereen heeft ondertussen wel een smartphone met een ingebouwde camera.

"We gedragen ons over het algemeen veel voorzichtiger", zegt seksuoloog Slabbinck in "De ochtend". Hij verwijst dan naar het gebruik van douches op publieke plaatsen, maar ook naar publieke sauna's of het geven van borstvoeding. "Dat laatste doen vrouwen vaak niet meer op publieke plaatsen, onder meer omdat ze daar soms ook heel wat vragen over krijgen."

Nieuw soort preutsheid

Maar dat is niet alles, benadrukt de expert. "Er is een nieuw soort preutsheid ontstaan, waarbij het naakte lichaam niet meer naakt mag zijn. Het krijgt altijd een seksuele connotatie. Een man zei onlangs in mijn praktijk dat iemand tegen hem had gezegd dat hij niet meer naakt in bad mocht met zijn kind. Daar moeten we toch goed over nadenken, want hoe ver mag de slinger doorslaan?"

"Langs de ene kant krijgen we veel naakte lichamen te zien, onder meer in de pornografie. Langs de andere kant krijgen we gewone naakte lichamen bijna nooit meer te zien", zegt de seksuoloog, die de evolutie geen goede zaak vindt. "Als je andere naakte - en imperfecte - lichamen ziet, dan besef je dat niemand met een perfect lichaam rondloopt. Die nuance is belangrijk."

Grondig debat

Slabbinck pleit dan ook voor een grondig debat tussen scholen, sportclubs, ouders en kinderen. "Onderliggend moet er daarnaast een groter debat komen rond het maken van foto's. Mensen moeten beter geïnformeerd worden over wat de impact kan zijn van het verspreiden van een naaktfoto van iemand. Veel mensen hebben daar een grote angst voor." Gisteren raakte nog bekend dat een jongen uit Nederland uit het leven is gestapt nadat een naaktfoto van hem op het internet was geplaatst. 

Ondertussen blijkt dat heel wat sportclubs wel al maatregelen hebben genomen. Zo zijn in sommige clubs smartphones in de kleedkamers verboden. Anderen werken dan weer aan een charter.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Meest gelezen