Geens: "Niet elke terreurgevangene in deradicaliseringscel"

"Het is helemaal niet de bedoeling dat elke gedetineerde met tekenen van extremistisch gedachtegoed terechtkomt in deradicaliseringscellen." Dat zegt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie op het bericht in De Tijd dat de meeste terreurgevangenen in een gewone cel zitten. Er is een getrapt systeem waarbij enkel gedetineerden die mogelijk anderen kunnen "besmetten", in zo'n cel te plaatsen.

In de Belgische gevangenissen zitten momenteel 163 "terreurgedetineerden". Dat blijkt uit een antwoord van minister Geens aan N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Ze worden opgedeeld in 4 groepen: terroristen (gevangenen die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor terrorisme), Syriëstrijders (strijders, sympathisanten en rekruteerders), gevangenen die veroordeeld zijn voor feiten gelinkt aan terrorisme, en gedetineerden die mogelijk radicaliseren of anderen proberen te radicaliseren.

Van die 163 terreurgedetineerden zitten er 23 in de gespecialiseerde deradicaliseringsafdelingen die sinds vorig jaar bestaan, ruim 1 op de 7. Er bestaan ook satellietgevangenissen waarin opgeleide teams gevaarlijke gevangenen beter kunnen opvolgen, maar veruit de meeste terreurgevangenen zitten in gewone afdelingen.

"Alleen bij reële dreiging of actieve rekrutering"

Het is helemaal niet de bedoeling dat elke gedetineerde met tekenen van extremistisch gedachtegoed terechtkomt in de deradicaliseringscellen", reageert het kabinet van minister Geens.

"Door meer informatie-uitwisseling kan het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen relatief betrouwbare inschattingen maken van de mate waarin radicaliseringstendensen in de gevangenissen op te merken zijn, en of er al dan niet besmettingsgevaar is", luidt het.

Op basis daarvan worden gedetineerden in gewone gevangenissen, satellietgevangenissen of deradicaliseringsafdelingen geplaatst. Dat laatste gebeurt enkel als "de dreiging te reëel is of als er tekenen zijn dat medegedetineerden actief gerekruteerd worden".

Meest gelezen