Meer nieuwbouw door projectontwikkelaars dan door particulieren

Vorig jaar waren er meer nieuwbouwprojecten door projectontwikkelaars dan door particulieren. Dat blijkt uit cijfers van Essencia, een marketingbureau voor de bouwsector gespecialiseerd in marktonderzoek. Het gaat hier over een trendbreuk, want zo'n 15 jaar geleden was de toestand nog precies andersom. Dergelijke evolutie heeft ook enige invloed op de prijs van de bouwgrond, zo blijkt.

Bouwen wordt meer en meer een zaak van professionele opdrachtgevers. In 2000 was 56 procent van de bouwvergunningen nog voor particulieren, 41 procent voor projectontwikkelaars. Vorig jaar was dat bijna omgekeerd: maar 35 procent voor particulieren en 61 procent voor bedrijven.

Door het gebrek aan bouwgrond wordt nu meer gebouwd in steden of op verlaten industriële terreinen in een stad. Dat zijn moeilijke bouwprojecten en dat verklaart dat er nu meer professionelen dan particulieren een bouwvergunning aanvragen.

"Binnen een stad heb je verschillende eigenaars van bepaalde terreinen. Als ontwikkelaar moet je die eigenaars samenbrengen en één project kunnen vormen", legt Rik Missault van projectontwikkelaar Matexi uit. "Het vergunningstraject en het technische traject zijn ook complexer." Het bedrijf van Missault verbouwt momenteel een oude industriële site in Aalst tot woonwijk.

Het aantal particulieren dat zich aan nieuwbouw waagt, brokkelt verder af. "Een particulier gaat wel meer renoveren", zegt Katrien Nottebaert van bouwfirma Wienerberger.

Wat je zelf doet, wordt duurder

"Dat heeft ook wel gevolgen  voor de vastgoedcijfers", zegt notaris Bart Van Opstal van Notaris.be aan onze redactie. "De prijs van de bouwgrond blijft meer dan gemiddeld stijgen."

Van Opstal ziet twee oorzaken. "Ten eerste is het aanbod niet zo heel groot, in tegenstelling tot het aanbod aan woningen en appartementen, maar daarnaast zie je weinig bouwgrond zonder zogenoemde bouwverplichting." Bij die laatste optie word je dus verplicht om met een welbepaalde bouwfirma te werken.

"Mensen die kiezen voor meer vrijheid, zullen meer moeten betalen voor hun grond, maar je mag ook de voordelen niet ontkennen, want er is een duidelijke vraag naar woningen met sleutel op de deur", zegt Bart Van Opstal nog. "Het bouwen op zich is veel technischer geworden en vergeet ook niet dat er nu tal van voorschriften gelden. Als particulier stap je daar minder gemakkelijk in."

Meest gelezen