De Wever: "Wat Groen nu doet, maakt de politiek kapot"

Bart De Wever (N-VA) haalt hard uit naar Groen, de partij die eiste dat de vergoedingen van Antwerps schepen van financiën Koen Kennis (N-VA) openbaar gemaakt werden. "Ik vind dit eerlijk gezegd een vorm van stielbederf", zei De Wever in "Terzake". Eerder op de dag had hij het loon van Kennis wel bekendgemaakt: de politicus verdient netto 7.237 euro per maand.

Bart De Wever heeft in "Terzake" gereageerd op de commotie rond de vergoedingen die politici krijgen voor hun zitjes in allerlei besturen. Daarbij wees hij met een beschuldigende vinger naar Groen.

"Ik vind dit eerlijk gezegd een vorm van stielbederf. Als je gaat roepen naar de wedde van een politicus en je roept: "Schandaal", ga je natuurlijk altijd gelijk krijgen. Dan begint er een race to the bottom maar de vraag is waar die eindigt. Mensen zullen wellicht pas tevreden zijn als je het helemaal gratis doet zoals in de 19e eeuw. Wat Calvo, wat Groen nu doet, dat maakt de politiek kapot."

"Zijn er wantoestanden? Zeker. Moet er gesaneerd worden in de intercommunales? Absoluut. Maar niet alles is een schandaal en niet alles wat politici doen, moet onbezoldigd zijn. Sommige politici zijn echt bekwaam om aan bedrijfsbeheer te doen vanuit de politiek en daar mag een vergoeding tegenover staan. Maar dat moet transparant, daar ben ik het mee eens", klonk het hard. 

"Verhaal van intercommunales is oerwoud"

Volgens Bart De Wever (N-VA) is er op zich niets mis met de Vlaamse intergemeenschappelijke samenwerkingsverbanden, in de volksmond intercommunales genoemd. Aan de nv's die de intercommunales hebben opgestart daarentegen schorten wel allerlei zaken.

"Sommige nv's houden zich bezig met gemeenschapstaken. Dat is niet verkeerd, maar je moet je de vraag stellen hoeveel je dan moet verdienen om dat te beheren. Andere nv's houden zich bezig met taken die eigenlijk tot de private markt behoren. Dat is al fout. En sommige nv's doen helemaal niets meer met hun oorspronkelijke taak. Zo is Publipart een soort beleggingsclub. Daar is geen echt beheerswerk aan verbonden en er worden toch grote vergoedingen betaald. Dan zit je in een zwarte zone en dat kan niet getolereerd worden", vertelde hij eerder vandaag aan VRT Nieuws.

Volgens De Wever is het wel zo dat de intercommunales een kluwen geworden zijn. "Het verhaal van die intercommunales is een oerwoud geworden waar niemand nog zijn weg in weet." Een grondige sanering dringt zich volgens de Antwerpse burgemeester dan ook op. "We moeten het kind niet met het badwater weggooien, want het is in feite een goede zaak, hoewel fusies tussen gemeenten nog beter zouden zijn. Maar als daar structuren uit voortkomen die zich niet langer met lokaal beleid bezighouden, die private taken opnemen of beleggingsclubs zijn en forse vergoedingen betalen, dan kom je in een schandaalsfeer terecht en dan wordt iedereen vuilgemaakt."

Lees verder onder video.

De Wever: niet actief in overheidsbedrijven, wel in één nv

Verdienen de beheerders te veel? Volgens De Wever hangt dat af van de hoeveelheid werk die erin gestoken wordt. "Als je onafhankelijke bestuurders uit de privé in een maatschappij plaatst, moet je ook dat soort bedragen betalen. Dat is marktconform. De vraag is alleen: "Wordt er echt voor gewerkt? En mag een politicus niet zoveel verdienen?" Dan moet men het reguleren op federaal niveau."

Zelf is hij niet actief in overheidsbedrijven, wél in een nv, het gemeentelijk havenbedrijf. "Omdat ik niet anders kan als burgemeester. Netto krijg ik ongeveer 100 euro per zitting en er zijn ongeveer 10 zittingen per jaar." Onafhankelijke bestuurders verdienen volgens De Wever zo'n 20.000 euro per jaar.

Mandatenkoning?

De Wever heeft er geen probleem mee dat er aan het einde van de rit bekendgemaakt wordt hoeveel een politicus dat jaar verdiend heeft aan die mandaten. 

In dat gedachtegoed maakt De Wever ook de wedde van zijn schepen Koen Kennis bekend. "Alles samen, met zijn schepenwedde, verdient hij netto 7.237 euro per maand. Dat is goed verdiend, maar hij doet daar ook echt werk voor. Ik vind het dan ook niet eerlijk dat sommigen hem vergelijken met mensen uit de schandaalsfeer die veel geld ontvangen om niks te doen. Kennis is wel degelijk een beheerder."

Ik heb Wouter Van Besien horen zeggen dat Koen Kennis de mandatenkoning van Vlaanderen is. Hij vergist zich, dat is een gemeenteraadslid van Groen die mandatenkoning is."

Bij deze laatste uitspraak moet wel een kanttekening geplaatst worden. Als we op cumuleo.be naar alle mandaten in 2015 kijken, is het inderdaad zo dat gemeenteraadslid Bram Van Braeckevelt (Groen) op nummer 1 staat, met 56 cumuls. Koen Kennis staat daar op een respectievelijke vierde plaats met 40 cumuls. Maar van die 56 cumuls van Van Braeckevelt zijn er maar 14 waarvoor hij een vergoeding krijgt. Als we die rangschikking bekijken, belandt hij op de veel lagere 14e plaats. Ter vergelijking: Koen Kennis staat daar op de tweede plaats met 17 bezoldigde cumuls.

In "Terzake" haalde Bart De Wever nog eens uit naar Groen:

Meest gelezen