Het Vooruitzicht: Ivan Ollevier over het mislukte Brits-Europese huwelijk

Tijdens Het Vooruitzicht in Gent leggen journalisten van VRT Nieuws graag hun vakgebied uit. Groot-Brittanniëspecialist Ivan Ollevier heeft het over de brexit, het mislukte huwelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Wat dreef hen uiteen? En hoe regelen we de scheiding?
Ivan Ollevier geeft duiding bij de brexit.

Hoe in hemelsnaam?
De eerste reactie, bij ons in Vlaanderen, op het resultaat van het brexitreferendum in juni vorig jaar was er één van ongeloof. "Hoe kunnen de Britten in hemelsnaam zo stom zijn om ervoor te kiezen om uit de Europese Unie te stappen? Ze brengen toch enorme schade toe aan de economie? Aan hun eigen economie, en mogelijk zelfs ook aan de onze?"

Ja, dat klopt. De meeste economen zijn het erover eens dat de brexit een slechte zaak zal zijn, zowel voor de Britse als voor de Europese economie. Maar het referendum ging natuurlijk niet alleen over economie. Het ging ook over soevereiniteit, over parlementaire democratie, het ging over immigratie. Of de Britten nu gelijk hadden of niet om te stemmen zoals ze gestemd hebben, ik wil in de eerste plaats nagaan waarom ze gestemd hebben zoals ze gestemd hebben.

Kunt u eurocommissarissen opnoemen?
Immigratie, dat is het belangrijkste thema geworden van het brexitreferendum. Het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie, en dan vooral van mensen uit de nieuwe lidstaten, uit Oost-Europese landen als Polen, Bulgarije, Tsjechië of Roemenië.

Een tweede element: democratie. De Britten verwijten de Europese Unie een gebrek aan transparantie. Kunt u vijf eurocommissarissen opnoemen…? Precies, vergeet niet dat Engeland de wieg is van de parlementaire democratie.

Vechtscheidingen zijn voor niemand goed
Maar goed. De Britten hebben gestemd zoals ze gestemd hebben, en het wordt een harde brexit, zegt premier Theresa May. Ze wil alle banden met de Europese Unie doorknippen. Is dat een goede zaak voor de Europese Unie? Ja, zeggen sommigen, het bezorgt de Europese Unie een comfortabele uitgangspositie.

Ik betwijfel dat. Vechtscheidingen zijn voor niemand goed. Niet voor de Britse economie, niet voor de economie van de Europese Unie. Ik pleit voor een redelijk, aanvaardbaar akkoord, voor zowel de Britten als voor de Europeanen. Het is naïef om ervan uit te gaan dat een kwakkelende Britse economie goed zou zijn voor de Europese Unie.

Meest gelezen