Tommelein wil einde tijdperk Vande Lanotte en socialisten in Oostende

Vlaams minister van Energie en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) stelt zich officieel kandidaat als burgemeester van Oostende. Dat kondigde hij vanmorgen aan op een persconferentie. Tommelein tackelde in één moeite zijn Oostendse rivaal Vande Lanotte en diens burgerproject: "Is dit de vlucht vooruit van iemand die voelt dat hij over het hoogtepunt van zijn macht is?" Vande Lanotte vreest een negatieve campagne in zijn stad.

"Ik heb beslist om zittend burgemeester Johan Vande Lanotte uit te dagen en me officieel kandidaat te stellen als burgemeester, als lijsttrekker voor de liberalen in oktober 2018", opende Tommelein.

In Oostende is momenteel Vande Lanotte (SP.A) dus burgemeester, in een coalitie met Open VLD en CD&V. Tommelein wil na 2018 een andere kant uit.

"Ik vind dat Oostende heel veel troeven heeft voor de toekomst, maar er zijn ook uitdagingen. Vande Lanotte en voordien Vandecasteele hebben wel goede dingen gedaan voor Oostende, maar na 20 jaar machtsdeelname van de socialisten denk ik dat het tijd is om te veranderen", zegt Tommelein, "en denk ik dat de toekomstvisie en de verandering niet meer van Vande Lanotte zal komen."

"Heeft Vande Lanotte schrik voor een dikke min?"

Vande Lanotte zei onlangs dat hij eraan denkt om met een nieuwe burgerbeweging naar de Oostendse kiezer te stappen in 2018.

"Vande Lanotte heeft 20 jaar de macht gehad met zijn partij in Oostende. Ik heb met verstomming gezien dat hij nu vindt dat politieke partijen ineens niet meer nodig zijn. Heeft hij schrik, en heeft Crombez schrik om in oktober 2018 een dikke min achter de cijfers te zien? Ik weet het niet", zegt Tommelein daarover.

Tommelein noemt dat burgerproject "een vlucht vooruit van iemand die aanvoelt dat het hoogtepunt van zijn macht in Oostende voorbij is."

Tommelein wil de belastingen verlagen

Tommelein somde enkele prioriteiten op waar hij aan wil werken als hij verkozen wordt. Naast een "onpartijdige ombudsdienst" voor de Oostendenaars mikt hij op een belastingverlaging, zowel voor burgers als bedrijven. Hij noemde ook diversiteit, digitalisering en een groen project als prioriteiten. Hij wil een propere, veilige stad en "echte inspraak van de bevolking."

Tommelein neemt meteen ontslag als voorzitter van de gemeenteraad ("om een vrije rol te kunnen spelen"), maar behoudt wel een zitje in de gemeenteraad. Als hij als winnaar uit de clash met Vande Lanotte komt - in 2012 daagde hij ook al de SP.A uit, maar lukte het niet - zal Tommelein "de juiste conclusies trekken" als minister.

Sowieso zou hij pas op 1 januari 2019 de eed als burgemeester moeten afleggen, en is hij minister tot het voorjaar van 2019. Het is nog niet beslist wie hem opvolgt als voorzitter van de gemeenteraad.

"Groene liberaal"

Tommelein (54) noemt zichzelf een "groene liberaal" en was van 2007 tot 2012 al eens voorzitter van de gemeenteraad in Oostende, en van 2013 en 2014 was hij eerste schepen. In de huidige Vlaamse regering fungeert hij als viceminister-president, en is hij als minister verantwoordelijk voor Begroting, Financiën en Energie.

Eergisteren werd er nog de lijst "Recht door Zee" voorgesteld, een initiatief van Mariakerkenaar Marc Casier en dokter Georges Casteur. Zij willen gaan voor een "nieuwe politieke cultuur" en zeggen niet partijgebonden te zijn.

Oostende telt 41 raadsleden. SP.A, CD&V en Open VLD zijn goed voor 24 zetels, de oppositie van N-VA, Groen en Vlaams Belang telt er 17.

"Geen negatieve campagne"

Vande Lanotte had de kandidatuur van Tommelein naar eigen zeggen verwacht. "We hebben in het verleden nog al eens tegenover elkaar gestaan", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is goed voor de democratie als er duidelijke keuzes zijn."

De huidige burgemeester is zeker en vast niet tegen de beleidsdomeinen die Tommelein in de loop van de dag aanhaalde. "Maar we moeten opletten dat we niet in een negatieve campagne vervallen. De ondertoon is dat de socialisten buiten moeten. Oostende moet een positief project zijn. Als de inzet is wie er buiten moet, dan is dat niet goed."

De kritiek op zijn eventuele burgerbeweging begrijpt Vande Lanotte niet goed. "Wanneer we veel mensen betrekken, is dat nooit een vlucht vooruit", zegt hij. "Toen ik burgemeester werd, heb ik gezegd dat ik meer mensen inspraak wil geven. Dat hebben we al gedaan door een grote enquête en binnenkort komt er een volksraadpleging."

Meest gelezen