Turkse ontwerpgrondwet geeft Erdogan meer macht

Zo'n vijf maanden na de mislukte staatsgreep in Turkije heeft regeringspartij AKP een ontwerpgrondwet ingediend bij het parlement. Het is de bedoeling het huidige parlementaire systeem door een presidentieel systeem te vervangen. Volgens de AKP moet de nieuwe grondwet de stabiliteit garanderen, maar volgens veel waarnemers gaat het gewoon om een manier om de macht van president Recep Tayyip Erdogan te vergroten.

"Als God het wil, zal dat het begin zijn van een nieuw tijdperk", zei Erdogan tijdens een toespraak in Istanbul, nog voor het ontwerp werd ingediend. "Mijn wens is dat deze tekst met succes door het parlement raakt."

Tot nu toe is het presidentschap vooral een ceremoniële functie en ligt de echte macht bij de premier. Het is al langer bekend dat Erdogan daarin verandering wil brengen sinds hij het premierschap voor het presidentschap heeft ingeruild. Volgens de ontwerpgrondwet zal de president bij decreet kunnen regeren en zelf ministers kunnen benoemen. De rol van het parlement zou worden beperkt tot puur wetgevend werk; zo zou het de begroting niet langer moeten goedkeuren.

Volgens premier Benali Yildirim, die dus zijn baan zou verliezen, zal de president voortaan ook lid van een politieke partij kunnen zijn. Dat betekent dat Erdogan ook weer aan de leiding van zijn AKP zal kunnen komen, een functie die momenteel nog door Yildirim wordt bekleed.

De AKP heeft de steun van nationalistische MHP nodig om de nieuwe grondwet goegekeurd te krijgen. Dat zal allicht begin volgend jaar gebeuren. Na de stemming zal het parlement een referendum over de nieuwe grondwet organiseren, waarschijnlijk in maart.

Sinds de mislukte staatsgreep van juli geldt de noodtoestand in Turkije. De nieuwe grondwet is volgens de AKP nodig om de stabiliteit in het land te garanderen, maar veel waarnemers verdenken er president Erdogan van uit te zijn op nog meer macht dan hij nu al heeft.

Meest gelezen