Kunnen patiënten met alzheimer autorijden?

Neurologen hebben een test ontwikkeld die moet nagaan of patiënten met de ziekte van Alzheimer nog met de auto kunnen rijden. Ze hopen dat die artsen ook aanmoedigt om met hun patiënten sneller het gesprek over rijden aan te gaan.

Gaan dementie en rijvaardigheid samen? De huidige wetgeving blijft daarover eerder vaag. Daarom hebben neurologen, psychiaters, geriaters en huisartsen samen met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) zelf richtlijnen opgesteld die een aanvulling op de wetgeving kunnen zijn.

Met behulp van die richtlijnen, aangevuld met verhalen van de familie kan een arts oordelen over de rijvaardigheid van zijn patiënt. Met een korte screeningstest kan hij inschatten hoe het is gesteld met diens aandacht, geheugen, taal, concentratie en gedrag.

Op basis van de resultaten oordeelt de arts of de patiënt al dan niet rijvaardig is. Ook kan hij beslissen dat die zich moet houden aan bepaalde voorwaarden moet houden, zoals bijvoorbeeld enkel rijden binnen een straal van tien kilometer rond de woning, of niet 's nachts, of op de snelweg.

"We hopen dat artsen met de richtlijnen tot een meer gestandaardiseerd oordeel zullen komen, want nu is de ene arts soms wat strenger dan de andere", zegt professor Sebastiaan Engelborghs.

"Probleem wordt vandaag te laat aangekaart"

De test is nodig omdat de diagnose van alzheimer steeds vroeger valt. Met een nieuwe techniek is op basis van een MRI-scan al snel te zien dat de hersenen van iemand met alzheimer kleiner worden.

De vereniging van neurologen wil ook dat artsen met hun patiënten sneller het gesprek over rijden aangaan. "Dat probleem wordt vandaag nog te laat aangekaart", zegt neuroloog Jan Versypt van het UZ Brussel.

"We willen stimuleren dat dat probleem vroegtijdig, dat wil zeggen vlak na de diagnose wordt aangekaart. Op dat moment kan nog een positieve boodschap gegeven worden. Want voor alle duidelijkheid: de ziekte van Alzheimer betekent niet dat men niet meer rijvaardig is."

Het moment waarop rijden inderdaad niet meer mogelijk is, valt vroeg of laat toch wel voor alzheimerpatiënten, want er bestaat nog altijd geen medicijn dat de ziekte kan stoppen of genezen.

Meest gelezen