Tegen begin april duidelijkheid over doorstart Gentse Floraliën

Een "denktank" moet tegen eind maart, begin april duidelijkheid verschaffen over de manier waarop de Gentse Floraliën blijven voortbestaan. Dat zegt penningmeester Jan Lippens, nadat De Tijd berichtte over een verlies van vier miljoen euro bij de laatste editie.
BELGA/VAN ASSCHE

"Een aantal bestuurders en leden bundelen zich om een nieuwe doorstart te kunnen geven aan de Floraliën", zegt Lippens. "Er moet vooral nagedacht worden over welk concept we willen bewaren of brengen."

Aangezien de organisatie haar vastgoed moest verkopen om de put van de afgelopen editie te dichten, wordt nu met de stad Gent en het provinciebestuur tegen eind maart naar een nieuw onderkomen gezocht, onder meer om een 6.000 (historische) boeken tellende bibliotheek te vrijwaren. "Die bibliotheek is op Europees niveau uniek erfgoed, er zal gevochten worden om die te behouden." Van de drie personeelsleden schiet er maar één projectmedewerker meer over.

Op een algemene vergadering gisteren werden de rekeningen en de begroting goedgekeurd. Op voorzitter Michel Vermaerke na, zijn alle bestuurders gekweten. In De Tijd wordt voorzitter Vermaerke belangenvermenging verweten, wat hij daar ontkent. Het eigen vermogen van de maatschappij is wel gezakt van 4,3 miljoen euro (2015) naar nog geen 600.000 euro (2016).

Lippens zegt dat twee maanden voor de start in een "worst case scenario" uitgegaan werd van 900.000 euro verlies als er 180.000 betalende bezoekers zouden zijn. Het waren er uiteindelijk 100.000 die de volle pot betaalden, en nog eens 40.000 die via goedkopere of vipformules het bloemenfestival bezochten. "De kosten die we geraamd hadden, zijn binnen het budget gebleven, maar de inkomsten vielen fel tegen omdat we 80.000 minder entrees hadden dan initieel ingeschat en ook 300.000 euro extra uitgaven voor bewaking."

Meest gelezen