Defensie wil 5.000 jobs privatiseren, vakbond sluit acties niet uit

Defensie gaat een deel van haar taken privatiseren, zoals logistiek, informatica, horeca, bewaking en onderhoud van gebouwen en voertuigen. Dat schrijft de krant La Dernière Heure. Het gaat om 5.000 jobs. Het leger moeten tegen 2030 afslanken van 32.000 naar 25.000 jobs. De privatisering past in die plannen. De militaire vakbond sluit nieuwe acties niet uit. "Er is al een mokerslag uitgedeeld en het accumuleert zich."

Volgend jaar worden al drie pilootprojecten gestart in Heverlee, Elsenborn en de Koninklijke Militaire Academie in Brussel. Die projecten worden na drie jaar geëvalueerd. Dan pas kan er over contracten op lange termijn worden gesproken.

Bedoeling zou zijn dat 5.000 jobs niet meer ingevuld worden door militairen. In juni werd nog een Strategische Visie van de minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) goedgekeurd door de regering. Dat plan voorziet onder meer in een afslanking van het militaire personeel van 32.000 naar 25.000 jobs tegen 2030.

"Spanning is sinds midden oktober te snijden"

"Er is al een mokerslag uitgedeeld en het accumuleert zich", zegt Yves Huwaert van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) over de privatiseringsplannen. De militaire vakbond sluit nieuwe acties niet uit.

Midden oktober besliste de regering om de pensioenleeftijd van militairen op te trekken. "Daaraan zou een verhaal van werkbaar werk gekoppeld worden", zegt Huwaert.

"Maar door bepaalde functies te privatiseren, legt de regering een hypotheek op de kansen op werkbaar werk. Als militairen ouder worden, zijn ze minder vaak aan de slag in operationele functies. De jobs die ze in de plaats daarvan kunnen doen, in de catering of bewaking, wil de regering nu outsourcen."

Vorige maand kwamen de militairen op straat om te betogen tegen de pensioenplannen. Huwaert sluit nieuwe acties niet uit. "De spanning is sinds midden oktober te snijden. Er moet niet veel meer bijkomen. De motivatie ligt onder het vriespunt."

Meest gelezen