"Russische toestanden in Nederlandse politiek"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) haalt in De Standaard hard uit naar de rol van de Nederlandse politiek in het mislukken van de overname van PostNL door Bpost. De afgelopen weken is De Croo drie keer gebeld door de Nederlandse regering met de dringende vraag om Bpost terug te fluiten.

Volgens De Croo is de fusie van de twee postbedrijven bewust gesaboteerd door de Nederlandse regering. "We werden geconfronteerd met een economisch nationalisme, dat de Russische toer op ging. Je moet er met de politiek overeenkomen. Is dat niet het geval, dan wijzigt de politiek de wetten."

In het weekend van 6 november heeft zowel minister van Economie Henk Kamp als premier Mark Rutte naar De Croo gebeld om Bpost terug te fluiten. "Kamp heeft me zelfs vanuit Nieuw-Zeeland gebeld en nagenoeg geëist dat ik het bestuur van Bpost zou terugfluiten. Ik heb hem gezegd dat het in België zo niet werkt. Dat dit een zaak was van twee beursgenoteerde bedrijven."

"Kamp zei maandag nog dat, als PostNL door Bpost zou worden overgenomen, hij het postcontract inzake universele dienstverlening zou afnemen of wijzigen. Dat zijn Russische toestanden", zegt De Croo.

Walk away

Volgens De Croo was het een bizarre situatie. "Je had enerzijds Bpost, met de Belgische overheid als meerderheidsaandeelhouder, maar dat gewoon zijn gang kon gaan. En dan had je PostNL, waar de aandelen 100 procent bij het publiek zitten, maar dat naar de pijpen van de Nederlandse politiek moest dansen."

"We hadden nooit gedacht dat de Nederlandse politiek zover zou durven te gaan. De aandeelhouders spraken zich openlijk positief uit over de deal, ook heel wat werknemers waren positief over het samengaan. Alleen de politiek wilde het niet’, zegt De Croo. ‘Het is goed dat Bpost op een bepaald moment zei: “Dit is het voor ons, we walk away.”’

Het mislukken van de deal is overigens geen ramp voor Bpost, zei De Croo gisteren nog in de Kamer. "Bpost is een sterk postbedrijf en zelfs één van de meest performante postbedrijven van Europa", zei de vicepremier. Hij herhaalde dat een afbouw van het overheidsaandeel onder de vijftig procent voor hem niet hoeft, maar ook geen taboe is.

Meest gelezen