Klopt het dat een visum de deuren naar het land open zet?

Ook het hof van beroep vindt dat een Syrisch gezin uit Aleppo hier een tijdelijk visum moet krijgen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft altijd gezegd dat België met zo'n beslissing de deuren openzet voor miljoenen mensen. Maar klopt dat wel? Twee juristen reageren.

Het hele verhaal gaat over een Syrische familie met twee minderjarige kinderen die via een officieel visum wil wegraken uit de belegerde stad Aleppo. In ons land zouden ze worden opgevangen door goede vrienden, en een asielaanvraag indienen.

Geeft de Belgische staat het gezin een humanitair visum, dan schept ze een gevaarlijk precedent, vindt Theo Francken (N-VA). Volgens de staatssecretaris wordt zo de deur geopend voor miljoenen mensen.

"Francken misleidt de publieke opinie"

"De staatssecretaris misleidt de publieke opinie", reageerde Kati Verstrepen, advocate gespecialiseerd in vreemdelingenzaken, vanmorgen in "Hautekiet". "Het is echt niet zo dat iedereen in aanmerking komt voor zo'n humanitair visum, en dat weet de staatssecretaris maar al te goed. Zo'n visum wordt enkel in uitzonderlijke gevallen uitgereikt. Francken heeft onlangs zelf cijfers bekendgemaakt van humanitaire visa die zijn uitgereikt, en dat zijn er bijzonder weinig."

Volgens Verstrepen zijn de criteria om in aanmerking te komen, bijzonder streng. "Hoeveel mensen die vandaag weg willen uit Aleppo, zouden in België een gezin vinden dat financieel voor hen wil instaan? Dat zijn geen miljoenen mensen, dat zijn er zelfs geen duizenden."

"Vrees van Francken is niet onterecht"

Toch is de vrees van staatssecretaris Francken niet onterecht, meent professor Vreemdelingenrecht Dirk Vanheule van de Universiteit Antwerpen. "Als mensen uit oorlogsgebieden effectief recht krijgen op een visum, en dat krijgt bekendheid, dan bestaat het risico dat Belgische ambassades heel wat vluchtende mensen over de vloer zullen krijgen om een visumaanvraag in te dienen. Mensen met bonafide bedoelingen, maar ook mensen met quatsch-verhalen." Volgens Vanheule zouden de ambassades zo heel wat screeningswerk te verwerken krijgen.

Hij erkent dat oorlogsvluchtelingen dankzij een humanitair visum het getroffen gebied veilig zouden kunnen verlaten, en niet langer het slachtoffer zouden worden van mensensmokkelaars. Maar hij waarschuwt dat er geen Europees beleid bestaat over visa voor oorlogsvluchtelingen. "Als België als enige het recht op een visum institutionaliseert, dreigt ons land een aantrekkingspool te worden."

"Er zijn in theorie inderdaad behoorlijk strenge voorwaarden om een humanitair visum te krijgen. Maar die kunnen wel worden versoepeld, zeker onder druk van mensenrechten. Dat geldt wellicht ook voor de voorwaarde dat de vluchtelingen iemand moeten vinden die hier borg voor hen staat."

Meest gelezen