Moederbedrijf van Zara ontwijkt half miljard belastingen

Het moederbedrijf van kledingwinkel Zara heeft een half miljard belastingen ontweken via constructies in verschillende Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese groenen. Ons land zou daardoor 18 miljoen euro zijn misgelopen.

Inditex, de groep achter modeketens Zara, Bershka, Massimo Dutti en Pull and Bear, heeft tussen 2011 en 2014 zo'n 585 miljoen euro aan belastingen ontweken, zo stellen de Europese groenen in een rapport over de modereus.

Na eerdere rapporten over Ikea en BASF pakken de Europese groenen nu uit met een onderzoek naar de agressieve tax-planning van Inditex, met 8 merken en meer dan 7.000 winkels in 90 landen een gigant in de modewereld. De groep is eigendom van Amancio Ortega Gaona, de Spanjaard die dit jaar alleen Bill Gates moest laten voorgaan in de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld.

Volgens het rapport, van de hand van een econoom van de universiteit van Barcelona, kon Inditex tussen 2011 en 2014 zo'n 585 miljoen euro aan belastingen uitsparen dankzij allerhande fiscale constructies die vooral via Nederland, Ierland en Zwitserland lopen. Met name het verschuiven van royalties naar Nederland, waar ze maar aan 15 procent belast worden, blijkt lucratief. Zo liep Spanje volgens ramingen van de onderzoekers wel 218 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. België zou naast 18 miljoen euro hebben gegrepen.

De hele structuur van Inditex is volgens het rapport opgezet om voordeel te halen uit de laagste belastingvoeten en het gebrek aan harmonisering op Europees niveau. Binnen de groep hebben bedrijven die zich bezighouden met financieel management, branding en verzekeringen veel grotere winstmarges dan de winkelbedrijven en die zijn dan ook systematisch gevestigd in fiscaal gunstige landen als Nederland, Ierland en Zwitserland.

Illegaal is het allemaal niet, maar het werpt volgens de groenen wel de vraag op of Inditex belastingen betaalt waar de economische activiteiten plaatsvinden. Ze pleiten er dan ook opnieuw voor dat multinationals de belangrijkste financiële gegevens land per land publiek zouden moeten maken. Daarnaast eisen ze ook opnieuw een gemeenschappelijke grondslag voor de bedrijfsbelastingen en een Europees minimumtarief.

Meest gelezen