De giraf dreigt stilletjes aan uit te sterven

Natuurbeschermers maken zich zorgen over de toekomst van de giraf. Op 3 generaties tijd is de populatie namelijk met meer dan 30 procent gedaald. De giraf krijgt daardoor op de recentste Rode Lijst met Bedreigde Diersoorten voor het eerst het label "kwetsbaar" opgeplakt. Tot nu toe was er "niet de minste zorg" over het voortbestaan van de iconische dieren.

Uit cijfers van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), die de Rode lijst met Bedreigde Diersoorten regelmatig updatet, is het aantal giraffen op 30 jaar tijd gedaald van 155.000 dieren in 1985 naar nog slechts 97.000 in 2015. Daardoor krijgt de giraf op de Rode Lijst nu het label "kwetsbaar". Dat is de categorie vóór een diersoort "bedreigd" is. Momenteel is dat laatste dus nog niet het geval.

"Tot nu toe was men altijd bezorgd over olifanten en neushoorns", vertelt dr. Julian Fennessy van de IUCN aan BBC News. "De giraf bleef volledig op de radar. Jammer genoeg zijn de aantallen plots sterk aan het dalen. We zijn zelf ook een beetje verrast door die evolutie."

Oorlogsgebied

Volgens de IUCN is het vooral de groei van de menselijke populatie, die het voortbestaan van de giraf in gevaar brengt. Door onder andere de uitbreiding van de landbouwactiviteiten van de mens, moet het dier aan levensruimte inboeten. Daarnaast is ook de militaire onrust in het Afrikaanse continent een belangrijke factor.

"In gebieden die door oorlog verscheurd zijn, zoals Somalië of het noorden van Kenia, worden de giraffen vooral gezien als voedsel", verklaart Fennesy. "Het zijn bijzonder grote dieren waarmee dus een grote groep mensen kan worden gevoed. Bovendien is de giraf erg nieuwsgierig van aard. Dat maakt hen een gemakkelijk doelwit voor jagers."

Op de Rode Lijst van de IUCN staan nu ongeveer 85.000 dieren. Daarvan zijn er nu 24.000 met uitsterven bedreigd.

Meest gelezen