Amazon lanceert supermarkt van de toekomst

Winkelen zonder (fysiek) te betalen. In Seattle, aan de noordkust van de Verenigde Staten, kan het binnenkort. Onlinegigant Amazon opent er een winkel waar de klant niet langer de aangekochte producten moet scannen of langs de kassa moet passeren. Dankzij een mobiele app - die voor het binnengaan moet worden gedownload - gaat het geld gewoon van je rekening.

In de nieuwe supermarkt Amazon Go zullen enkel basisproducten (brood, melk, kaas, ...) en kant-en-klaarmaaltijden worden aangeboden. De winkel draait op artificiële intelligentie. Volgens Amazon gaat het om dezelfde technologie die ook wordt gebruikt bij zelfrijdende wagens.

"De rijen aan de kassa zijn altijd het meest inefficiënte deel van je winkelervaring", klinkt het bij een researchbedrijf gespecialiseerd in kleinhandel. "Met dit concept bespaar je niet alleen op arbeidskosten, maar je maakt het bezoek ook sneller en aangenamer voor de klanten."

Klanten moeten voor het binnengaan een mobiele app downloaden, waarna ze hun karretje kunnen volladen. Elk artikel dat daarna de winkel buitengaat, wordt automatisch via de Amazon-account afgerekend.

De winkel in Seattle, zo'n 170 vierkante meter groot, wordt nu nog uitgetest door het personeel. Begin volgend jaar gaat de winkel echt open. Het is niet de eerste keer dat Amazon een fysieke winkel opent. Vorig jaar werd in Seattle al een boekenwinkel geopend, dat concept wordt intussen uitgebreid naar verschillende Amerikaanse steden.

Amazon gooide zich wel al op de markt van de kruidenierswaren met Amazon-Fresh, zijn besteldienst aan huis. Met de fysieke winkels kan het bedrijf zijn positie op die markt verstevigen. Als het concept zou uitbreiden naar honderden winkels verspreid over heel het land, dan zou dit volgens waarnemers aanzienlijke concurrentie kunnen vormen voor de gewone supermarktketens.

Toen het nieuws van de nieuwste Amazontelg vanmiddag bekend raakte, zakte de S&P 1500 voor voeding en kleinhandel met bijna een procent. De koers van Amazon steeg met twee procent.

Meest gelezen