Amerikaanse scholen schrappen literaire klassiekers wegens "te racistisch"

"To kill a mockingbird" en "The adventures of Huckleberry Finn" zijn in verschillende scholen in Virginia uit de schoolbibliotheken gehaald wegens "te racistisch". Een van de moeders had een klacht ingediend omdat de boeken veelvuldig het woord "nigger" bevatten.

"Er zijn zo veel raciale formuleringen en defensieve woorden in de boeken, dat je er niet voorbij kunt kijken", zo stelt een van de moeders van een school in Virginia. Bij haar argumentatie haalde ze ook het huidige politieke landschap in de Verenigde Staten aan, dat ze "verdeeld" noemt.

"To kill a mockingbird" en "The adventures of Huckleberry Finn", de literaire klassiekers van respectievelijk Harper Lee en Mark Twain, zijn nog niet permanent geschrapt uit het onderwijsaanbod, maar werden uit voorzorg wel al uit de schoolbibliotheken gehaald.

Censuur?

De Nationale Coalitie tegen Censuur (NCAC) beschrijft de beslissing als "bijzonder flagrant": "Door de discussie over controversiële thema's als racisme te vermijden, bewijzen de scholen de studenten allesbehalve een dienst." De NCAC benadrukt dat de raciale laster deel uitmaakt van de Amerikaanse geschiedenis en dat die geschiedenis onder begeleiding van een leraar moet behandeld worden.

De romans van Lee en Twain zijn niet de enige boeken die ophef veroorzaken in de Verenigde Staten. Zo werd er in Iowa klacht neergelegd tegen "The perks of being a wallflower" van Stephen Chbosky's wegens "grafische seksscènes". En in Washington was er controverse rond "een verbod op potentieel angstaanjagende boeken in kinderdagverblijven".

Ook "The handmaid's tale" van Margaret Atwood, "Het dagboek van Anne Frank" en "Romeo en Julia" liggen regelmatig onder vuur. De redenen om een klacht tegen een boek in te dienen variëren, maar "sekse en "religie" worden vaak als argument aangehaald.

Meest gelezen