Wat kan u verwachten van Planet Earth II?

De natuurdocumentaire "Planet Earth II" schiet vanavond uit de startblokken op Canvas. Zes afleveringen lang krijgt u de aarde te zien zoals we ze nog nooit gezien hebben. Bij de BBC keken alvast twaalf miljoen Britten naar de eerste aflevering, oftewel 40 procent van de televisiekijkers in Groot-Brittannië. Wij zochten en vonden enkele BV's en natuurliefhebbers die u alvast warm maken voor vanavond.

Dixie Dansercoer

“De persoonlijke emotie die ik ervaar op een expeditie, die kan ik terugvinden in Planet Earth en dat is héél fijn.” Poolreiziger Dixie Dansercoer is formeel: Planet Earth geeft de natuurpracht zoals hij die zelf vaak heeft mogen aanschouwen, perfect weer. Iets wat zeker niet evident is, zo weet Dansercoer eveneens uit eigen ervaring. “Tijdens expedities film ik zelf en dat is een hele klus. Ikzelf ben beperkt in mijn doen en laten, heel veel apparatuur kan ik niet meesleuren want elk grammetje telt. Maar sowieso: wat ze in Planet Earth doen, is niet te evenaren.”

Chris Dusauchoit

“Geen enkele omroep op de hele planeet kan zo de dierenwereld in beeld brengen als de BBC.” Presentator Chris Dusauchoit volgt de nieuwe reeks van Planet Earth dan ook al enkele weken via de Britse openbare omroep. “Discovery Channel en Animal Planet maken er altijd een wedstrijd van. “The world's most dangerous snakes”, klinkt het dan. Er moet altijd een sausje over. Bij de Britten is dat niet zo. De BBC heeft daarnaast ook tonnen ervaring en geld.”

Dusauchoit waarschuwt dat de serie heel wat emoties losmaakt. “Kijk maar naar het fragment met het zeeleguaantje dat door hardloopslangen wordt achternagezeten. Het wordt gevangen, wringt zich los en bereikt dan toch veilig de mama en de papa. Iedereen supportert voor het zeeleguaantje bij die beelden. Zo’n supportersgevoel krijg je ook bij beestjes die misschien niet de schattigste zijn. Zo zie je dat de BBC het met zijn aanpak bij het rechte eind heeft.” De reeks brengt verder ook een soort van escapisme met zich mee, meent Dusauchoit. “2016 is niet het jaar van de toeters en de bellen geweest. Planet Earth II toont een andere wereld, een prachtige wereld die ook draait zonder de mens.”

Dirk Draulans

“Als bioloog zit ik ook soms weken op een plek om een bepaald dier te zien, maar wat de BBC heeft gefilmd voor Planet Earth II is onwaarschijnlijk.” Bioloog Dirk Draulans maakt zich geen illusies: wat je bij Planet Earth te zien krijgt, zal u nooit zelf in het echt te zien krijgen. “U zou op de duur zeggen: ik kom niet meer naar buiten” (lacht). De BBC speelt dan ook buiten categorie, besluit Draulans.

Michel Vandenbosch

“Een spirituele ervaring.” Zo omschrijft GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de nieuwe reeks van Planet Earth. “De makers tonen de schoonheid en de complexiteit van deze planeet, ze tonen hoe alles verweven is met elkaar.” Vandenbosch is er dan ook van overtuigd dat de reeks in “deze barre tijden waar de toekomstige president van de VS een klimaatontkenner is” tegengewicht kan bieden. “De pracht van het gediversifieerde leven die wordt getoond in Planet Earth kan mensen de ogen openen. Misschien dat mensen na het bekijken van deze reeks er makkelijker voor zullen uitkomen dat het de moeite loont om onze planeet te beschermen. Ik kan het alleen maar toejuichen.”

Tom Waes

“Godverdomme, hadden wij dat materiaal maar.” Dat is de bedenking die presentator Tom Waes en zijn ploeg maken als ze denken aan Planet Earth, een reeks waar ze best vaak over praten. “We zijn gezond jaloers als je ziet welk team achter die reeks zit en welk materiaal het team ter beschikking heeft. Zelf ben ik net terug van een safari en het is echt heel moeilijk om sommige beesten voor de lens te krijgen. En dan vertellen ze in Planet Earth ook nog een echt verhaal. Een ijsbeer die kindjes krijgt en voor het eerst uit haar hol komt, zit daar maar eens hé om dat te filmen.” Hoewel Waes heel graag een natuurdocumentaire wil maken, geeft hij ook toe: “Er is geen ploeg ter wereld die dat beter kan doen dan de BBC.”

Axel Daeseleire

“Beter dan de films die ik de laatste tijd heb gezien.” U zou het misschien niet verwachten, maar acteur Axel Daeseleire is al lange tijd gefascineerd door dieren. “Ik ben daar heel hard mee bezig. Ik heb thuis bijvoorbeeld ook veel opgezette dieren.” Daeseleire nodigt iedereen uit om “met de juiste focus” naar de reeks te kijken. “We vragen ons dikwijls af of er buitenaards leven is, maar laten we eerst deze planeet begrijpen en ons verwonderen over wat er hier leeft. We moeten terug beseffen dat we onderdeel zijn van de natuur en daar draagt zo’n Planet Earth tot bij. Je krijgt er echt facts of nature te zien. Het is van onschatbare waarde om de dieren en hun unieke levenspatronen via Planet Earth te leren kennen.”

Bartel Van Riet

“Het is echt een verhaal dat wordt verteld.” Planet Earth is volgens presentator Bartel Van Riet dan ook de beste natuurdocumentaire, in die zin dat het een "globaal beeld” geeft. “Het is een manier om een wereld te bekijken en te begrijpen dat die wereld uniek is. De makers steken er ook enorm veel tijd in, jaren zelfs, om alles goed te vatten.” Als er iets is waar u volgens Van Riet zeker moet naar uitkijken dan zijn het wel de timelapses. “Zo toonden ze in de eerste reeks in beeld hoe een bloempje over de verschillende seizoenen heen groeit. Ik vraag me dan toch altijd af: hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Ja, die mannen van de BBC zijn goed bezig hé.”

An Lemmens

“Toen ik vorige week hoorde dat er een tweede reeks van Planet Earth op televisie kwam, werd ik instant gelukkig.” Het was dan ook met heel veel plezier dat presentatrice An Lemmens de eerste reeks heeft bekeken. “Het is een van de allerbeste natuurdocumentaires. Natuurliefhebbers moeten zeker kijken en ook mensen die denken dat het hen niet zo hard interesseert kunnen er zeker voor gewonnen worden.” Met zo’n natuurdocumentaire leer je bovendien ook heel erg veel bij, meent Lemmens. “Ik herinner me een fragment van een vogel -ik denk dat het in Planet Earth was, maar ik kan me vergissen- die in het regenwoud op een podiumpje allerlei geluiden stond na te doen: van kettingzagen tot het geklik van fototoestellen. Een heel grappig moment.”

Geert Noels

“Mooiere actiebeelden dan wat de natuur als scenario uitschrijft, zijn er niet.” Voor de econoom Geert Noels is Planet Earth “pure reality tv”. “Hopelijk doet het een vonk overslaan zodat men wat meer respect toont voor de natuur. Als je die vonk te pakken hebt, dan geraak je die nooit meer kwijt.” Die vonk heeft Noels alvast te pakken. Zo maakt hij de laatste jaren verre reizen die vaak in het teken staan van de natuur. “Zo heb ik met een mountainbike een natuurpark in Oeganda verkend. Maar: wat je ziet in Planet Earth is onmogelijk om in het echt te zien. De kwaliteit van de beelden is ook echt top. Als je zelf met een camera beelden maakt van dieren, dan weet je dat je niet vaak goede foto’s hebt, of toch niet op het juiste moment.”

Nic Balthazar

“Je kijkt naar poëzie en verhevenheid.” Nic Balthazar kijkt als milieuactivist én als filmmaker naar Planet Earth. Het is “een superieure serie die toont wat we in ijltempo aan het verliezen zijn”. “Als iemand duidelijk heeft proberen te maken dat we moeten stoppen met paradijzen te vernietigen, dan zal het wel David Attenborough en zijn ploeg zijn.” Tegelijk zit hij met open mond te kijken, omdat hij niet weet hoe de makers het gedaan hebben. “De eerste reeks was in birdview, met helikopters enzovoort. Nu is het met drones, afstandsbediening, ultra hd... Je krijgt het gevoel dat je er middenin zit. Als filmmaker kijk je ernaar en denk je: dit kan niet. Van zodra je Planet Earth hebt opstaan, dan kan je er niet van weg. Er wordt echt een verhaal verteld en je wil weten hoe het afloopt.”

Bea Van der Maat

"Ik zou alle afleveringen in de cinema willen herbekijken." Presentatrice Bea Van der Maat is grote fan van Planet Earth II. Ze volgt de reeks al op de BBC en dat samen met haar man en zoon. Het is zelfs het enige tv-programma dat ze met zijn drieën samen bekijken. "Ik bewonder de hele ploeg en de manier waarop alles gefilmd wordt. Ook denk ik soms dat het -aangezien verschillende dierensoorten uitsterven- de laatste beelden zijn die we van sommige dieren te zien zullen krijgen."

Bekijk: Vic De Wachter is de stem van Planet Earth op Canvas

Bekijk: de trailer van Planet Earth II

Bekijk hier de making-of van de eerste aflevering van "Planet earth II".

Meest gelezen