Topmagistraat heeft scherpe kritiek op politieke aanpak afkoopwet

De Antwerpse topmagistraat Yves Liégeois, die ook wel de geestelijke vader van de afkoopwet wordt genoemd, heeft verklaard dat hij nooit begrepen heeft hoe de wet in 2011 plots zo snel door het parlement is gejaagd. Dat heeft Liégeois gezegd in een interview in De Standaard en aan VRT Nieuws. "De gang van zaken heeft iedereen toen verwonderd."

Voormalig procureur-generaal van het Antwerps parket Yves Liégeois stond jaren geleden aan de wieg van de afkoopwet. Dat is de felbesproken verruimde minnelijke schikking, waarmee fraudeurs hun proces kunnen "afkopen". MR-politicus Armand De Decker zou de wet in 2011 echter op een versnelde manier door het parlement hebben gejaagd, op aansturen van de Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev. Een parlementaire onderzoekscommissie moet nu meer duidelijkheid brengen of De Decker effectief zijn invloed heeft aangewend om de goedkeuring te versnellen.

Ook Liégeois stelt zich vragen over de manier waarop de afkoopwet in het parlement is goedgekeurd. "Eigenlijk had de tekst via de commissie Justitie moeten gaan", legt hij uit. "Dat zou de normale gang van zaken geweest zijn. Wij geven adviezen en dan wordt daar ten gronde een juridische discussie over gevoerd in de commissie."

Het dossier liep in het parlement echter muurvast en er kwam geen akkoord. "Plots hoorden we dat de afkoopwet in een andere commissie zou worden behandeld, namelijk in de commissie Financiën", vertelt Liégeois. "Twee dagen later was de wet al goedgekeurd. Dat heeft iedereen verwonderd en verrast."

Koehandel

Het Openbaar Ministerie had volgens de magistraat toen echter geen zicht op wat er zich precies achter de schermen van het parlement afspeelde. "Wij stonden daarbuiten. Het enige wat we toen konden doen, was vaststellen dat het allemaal plots wel erg snel gegaan was."

De verklaring die toen aan de versnelde gang van zaken werd gegeven, was dat de afkoopwet een compensatie was voor de opheffing van het bankgeheim, dat door Europa zou worden opgelegd. Die opheffing was een politieke overwinning voor de socialisten. "Men zei dat er een soort van koehandel was gebeurd", verklaart Liégeois. "De verruimde minnelijke schikking was zogezegd een toegeving naar de andere partijen toe. Die uitleg klonk toen plausibel", besluit hij. Zo'n dingen gebeuren dagelijks in de politiek."

Diamantlobby

Liégeois raakte in het verleden zelf al in opspraak omdat hij de verruimde minnelijke schikking op maat van de diamantlobby zou hebben geschreven. "Dat is onzin", zegt de magistraat. "Alles is heel transparant verlopen. Het was voormalig minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) die toen een overleg had opgezet met alle partners, waaronder de diamantsector. Alles is toen volledig officieel en formeel verlopen. Er was op geen enkele manier sprake van lobbywerk."

Meest gelezen