"2,4 miljard euro economische schade door aanslagen in Parijs en Brussel"

De terreuraanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs en van 22 maart dit jaar in Brussel hebben vooral veel menselijk leed veroorzaakt, maar ook het economische prijskaartje is niet min. De economische schade voor onze economie wordt geraamd op zo'n 2,4 miljard euro of zo'n 0,57 procent van het bbp. Dat vernam ons economisch magazine "De Vrije Markt".
James Arthur Photography

Zonder de aanslagen was de Belgische economie dit jaar met bijna 2 procent gegroeid in plaats van de 1,3 à 1,4 procent waar we nu op afstevenen. De terroristische daden hebben dus een derde van de groei gefnuikt.

Volgens het VBO is de onderliggende conjunctuur zeker niet slecht, maar een aantal sectoren voelt de impact van de terreur nog altijd. Denk dan bijvoorbeeld aan de luchtvaartsector. "Het aantal passagiers in Zaventem is na de aanslagen fors gedaald. En dat verlies is nog niet volledig goedgemaakt", zegt Edward Roosens, hoofdeconoom van het VBO.

Opvallend is dat heel wat andere getroffen sectoren nog veel zwaarder op onze economie wegen. De handel en de horeca uiteraard, maar ook de hele evenementensector. Want de vrijetijdsbesteding van Belgen en toeristen heeft zich aangepast aan een mogelijke dreiging.

"Het meest opvallend was bijvoorbeeld de kerstmarkt in Brussel waar veel minder volk was. Nadien ook nog op de festivals en de Gentse Feesten. Daar was een daling van het aantal bezoekers met 10 procent", zegt Roosens.

Niet alleen Rock Werchter en de Gentse Feesten, maar ook de bioscoopzalen van Kinepolis trokken veel minder bezoekers. De negatieve impact van de hele sector bedraagt maar liefst 300 miljoen euro.

Gevolgen voor werkgelegenheid en begroting

Dit alles heeft gevolgen voor de werkgelegenheid en de begroting. De tragere groei heeft minder jobs gecreëerd in de privésector: maar liefst 9.000 banen minder dan anders kon worden verwacht.

Minder banen en een tragere economische groei leiden tot minder fiscale inkomsten. Met andere woorden: zonder de terroristische aanslagen zou het overheidstekort eerder in de buurt van 2,5 procent geëindigd zijn dan de verwachte kleine 3 procent. Wat net ook de kritische grens is voor Europa.

Door de terreurdreiging zijn mensen minder gaan winkelen in de steden en zijn ze meer online gaan shoppen. Dat lijkt een goed alternatief, maar het heeft wel gevolgen voor onze economie. Onder meer omdat mensen dan minder impulsaankopen doen.

"Als je aan e-commerce doet, dan koop je alleen wat je nodig hebt en ook vooral bij buitenlandse e-commerce-spelers. Dit is een bestaande structurele zwakheid van de Belgische economie", aldus het VBO.

Meest gelezen