Schauvliege: "Wie nu bouwgrond bezit, heeft geen probleem"

Wie op dit moment een perceel bezit dat ruimtelijk als bouwgrond staat ingekleurd, hoeft zich geen zorgen te maken over de betonstop die de Vlaamse regering invoert. Dat heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V) in "De ochtend" gezegd.

Gisteravond heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Vanaf 2040 mag niemand nog open ruimte aansnijden voor nieuwe bebouwing. Al in 2025 mag niet meer dan drie hectare open ruimte per dag verdwijnen. Vandaag is dat nog zes hectare.

Moeten mensen die op dit moment een stuk bouwgrond hebben zich dan zorgen maken? "Neen", zegt Schauvliege in "De ochtend". "Wie nu een perceel bezit dat ruimtelijk als bouwgrond staat ingekleurd, heeft geen probleem."

Zones die nu als reservegebied ingekleurd staan, veranderen mogelijk wel ooit van bestemming. "Als we voor zulke zones concrete andere plannen tekenen, dan zullen we overleg plegen", zegt de minister. "Grondeigenaars zullen dan een eerlijke vergoeding krijgen of bouwrechten op een andere locatie."

Openbaar onderzoek

"We nemen ongeveer een generatie de tijd om de betonstop in te voeren", gaat Schauvliege voort. "Natuurlijk regelen we dit niet van vandaag op morgen. Dit plan gaat de komende maanden in openbaar onderzoek. Elke Vlaming krijgt inspraak. We vragen ook lokale besturen om hun mening. Zij kennen de situatie het beste."

Een concrete lijst met plaatsen waar mensen in de toekomst wel en niet zullen mogen bouwen, bestaat nog niet. "Het gaat overigens niet over verkavelingen alleen. We hebben het algemeen principe afgesproken dat we na 2040 geen nieuwe open ruimte aansnijden."

Kadastraal inkomen

In De Morgen doet de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck vandaag een voorstel om het kadastraal inkomen van woningen in de stad te verlagen en dat van woningen in landelijke gebieden te verhogen. Op die manier wil hij meer mensen naar kerngebieden lokken.

"We kunnen dit overwegen", zegt Schauvliege. "Maar we mogen niet alleen een stedelijk beleid voeren. We moeten ook op dorpskernen inzetten. Afgelegen percelen meer belasten, is voorlopig nog niet aan de orde."

Meest gelezen