Eurocommissaris rekent op "blijvende Belgische steun" voor tobintaks

Europees commissaris voor Economische en Financiële Zaken, de Fransman Pierre Moscovici, "rekent op de blijvende steun van de Belgische regering" voor de Europese taks op financiële transacties. De regeringspartij N-VA wil die zogenoemde tobintaks nochtans begraven.

De tobintaks is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen er al jaren over. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.

Gisteren echter riep de N-VA haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de taks te trekken. "De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven", schreef Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in een opiniestuk in De Tijd. "De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée."

"De taks op financiële verrichtingen ligt mij nauw aan het hart", zei eurocommissaris Moscovici vandaag in de Kamercommissie over het fiscale fraudeschandaal Panama Papers. "Ik reken op de blijvende steun van de Belgische regering en het parlement om de strijd te voeren. Ik weet dat er debatten zullen zijn en dat het niet eenvoudig ligt, maar België moet zijn plaats behouden."

"Wat denkt u van een cashloze samenleving?"

N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde diende de eurocommissaris van antwoord in het Frans. "De financiële transactietaks is een belasting, niet meer en niet minder", herhaalde hij het standpunt van Loones. "Dit zal zeker een impact hebben op onze banken, net op het moment dat die wat rust krijgen." Van de Velde had een ander voorstel voor de Fransman: "Wat denkt u van een cashloze samenleving om fraude te vermijden?".

Op die suggestie ging Moscovici niet in, maar hij schakelde wel nog een versnelling hoger in de verdediging van de transactietaks. "U zegt dat het een nieuwe belasting is, maar het is ook een ethische kwestie. Financiële instellingen betalen minder dan andere economische actoren. Ze moeten betalen om de gevolgen van de crisis weg te werken. Er zijn bovendien andere domeinen waar we geld voor nodig hebben, zoals de klimaatopwarming."

"Ik denk dat er plaats is voor een financiële transactietaks met ruime grondslag, maar met een heel laag tarief", ging de eurocommissaris voort. "We zullen dus niet de opbrengsten halen die aanvankelijk naar voren geschoven werden." Moscovici wees er nog op dat de vier belangrijkste economieën van de eurozone meestappen in het verhaal. "Ik hoop dat België een grote rol kan spelen."

Meest gelezen