"Het is niet de vraag of zo'n superstorm ooit zal gebeuren, maar wanneer"

Een miljoen kijkers zaten gisteren aan de televisie gekluisterd voor de eerste aflevering van "Als de dijken breken". Vlaanderen en Nederland krijgen in de serie een superstorm over zich heen. "Een kwestie van tijd voor dat bij ons echt gebeurt", zegt weerman Frank Deboosere in "Van Gils en gasten".

"Het is niet de vraag of het ooit zal gebeuren, maar wanneer", zo geeft Deboosere een duistere toekomstvoorspelling. Volgens de weerman zijn er drie voorwaarden voor zo'n duizendjarige storm of een superstorm.

"Allereerst moet de storm voldoende stevig zijn en moet de wind uit het noordwesten komen. De wind moet pal op de kust staan, dan heb je het meeste slagkracht en kunnen de golven echt landinwaarts gaan. Een tweede belangrijke voorwaarde is dat je springtij moet hebben. De zon, de maan en de aarde moeten één lijn staan en dan wordt de waterberg extra hoog. Dat kan dan gemakkelijk een meter schelen. Een derde voorwaarde is dat je best een kletsnatte voorgeschiedenis hebt. Dan is er al heel veel water in het binnenland en kan er eigenlijk niets meer bij. Dat alle bufferzone opgebruikt is en het water aan de lippen staat."

"De storm van 1953 was een 250-jarige storm en toen hebben we al gemerkt: "wow, daar kunnen we precies toch niet tegen op." Toen is men geleidelijk aan in actie geschoten. Misschien iets te traag, maar dat moet de toekomst uitwijzen."

Vlaams minister Ben Weyts (NV-A), bevoegd voor de dijken, vertelt dat we in Vlaanderen op dit moment wel beschermd zijn tegen een duizendjarige storm. Het Sigmaplan gaat over een verhoging en verbreding van maar liefst 650 kilometer dijken. Daarvan hebben we al 540 kilometer gedaan en al 400 miljoen euro in geïnvesteerd. Dat is voor het binnenland. Anderzijds hebben we aan de kustlijn een "Masterplan voor kustveiligheid". We hebben al zes miljoen kubieke meter zand opgespoten op onze stranden."

Zijn de maatregelen voldoende?

De grote vraag is of het voldoende is. "Wij nemen maatregelen om een duizendjarige storm min of meer te overleven. In Nederland, waar er natuurlijk meer op het spel staat, zijn ze in het zuiden al voorbereid op een 4000-jarige storm en in het noorden zelfs al op een 10.000-jarige storm. Als we de beelden uit "Als de dijken breken" hier krijgen, dan hebben we het helemaal zitten." Ook de klimaatverandering speelt een rol een rol in dit verhaal. "Wat in de tijd een 10.000-jarige storm was, is in 2100 misschien nog maar een 1000-jarige storm of een 250-jarige storm. Dus we moeten er aan werken en aan doorwerken. Want het is een kwestie van tijd", aldus Deboosere.

"Drie voorwaarden voor een duizendjarige storm"

Meest gelezen