2016: hét rampjaar voor het Great Barrier Reef

Nog nooit was er zo veel verbleking van het koraal in het Great Barrier Reef als dit jaar. Dat zeggen wetenschappers van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies. "Als de klimaatverandering zich doorzet, kan het koraal zich niet herstellen", waarschuwen ze.

In het noordelijk deel van het koraalrif, dat zich voor de kust van Queensland, Australië bevindt, is zo'n 67% van het koraal afgestorven. "Het goede nieuws is dat het zuidelijke deel van het koraalrif ontsnapt is zonder veel schade", zegt Professor Terry Hughes die het onderzoekscentrum leidt. In het centrale deel van het rif gaat het om 6%. Hij vreest echter dat het probleem zich doorzet als de zeetemperaturen blijven stijgen.

Verbleking van het koraal

Het verbleken van koraal gebeurt wanneer de oppervlaktetemperaturen van het zeewater voor langere tijd hoger zijn dan normaal. Tussen februari en april van dit jaar waren de temperaturen het hoogste ooit. Het koraal krijgt dan een witte kleur. Ook 1998 en 2002 werden gezien als rampjaren, maar dit jaar zou de situatie nog slechter zijn. De verhoogde temperaturen zouden het gevolg zijn van broeikasgassen.

De wetenschappers verwachten dat het noordelijk deel zo'n tien tot vijftien jaar nodig heeft om te herstellen. Ze zijn wel bezorgd dat het koraal voor een vierde keer zo zal verbleken en het dan ook langer zou duren voor het beschadigde koraal opnieuw gezond is.

Meest gelezen