Nieuwe Eén-reeks "Als de dijken breken" is technisch huzarenstukje

De eerste aflevering van de Vlaams-Nederlandse coproductie "Als de dijken breken" is vanavond uitgezonden op Eén. De serie vertelt het verhaal van een zware storm die een grote overstroming veroorzaakt in de Lage Landen. De beelden ogen spectaculair. En dat is vooral de verdienste van regisseur Hans Herbots.
© VRT 2016

De Nederlandse televisiekijkers hebben al vier afleveringen van de zesdelige fictieserie "Als de dijken breken" te zien gekregen. De Vlaamse kijker kon vanavond de eerste aflevering zien waarin de Deltawerken het begeven en zo de Belgische kuststreek en de Nederlandse Randstad onder water zetten.

De beelden - en special effects - ogen bijzonder geloofwaardig, zeker naar Vlaams-Nederlandse norm. Iets wat vooral te danken is aan regisseur Hans Herbots, die eerder al "The spiral", "Het goddelijke monster", "Bo" en "Windkracht 10" voor zijn rekening nam.

"Ik wist dat het heel moeilijk was om water geloofwaardig te animeren en achteraf op het beeld te plakken", zegt hij in De Standaard. "De technologie kan het intussen, maar het is heel duur. Daarom hebben we zo vaak mogelijk echt water gebruikt." Onder meer de leegstaande Noordsingelgevangenis en een Tilburgs bejaardentehuis is echt onder water gezet.

© VRT 2016

"We moesten de illusie creëren dat dat grote gebieden zouden overstromen", zegt Herbots. "Dat lukt voor een groot deel al door de aanzet en de impact van de ramp in beeld te brengen. Maar soms moet je ze ook tastbaar maken en spectaculaire beelden tonen. Daar zijn we heel spaarzaam mee omgegaan." Zo zal u als kijker de dijken zien breken via beeldschermen in de controlekamer van de Nederlandse eerste minister. "Het maakt dat de beelden wat ruwer mochten en dus minder energie kostten."

De moeilijkste scene was volgens de regisseur het fragment waarbij een camping in Oostende overstroomde. "Daar blijft een groepje personages achter in een huisje waarvan de gelijkvloerse verdieping helemaal onder water staat. De personages zitten gevangen op de eerste verdieping. We hebben uiteindelijk een bassin van dertig bij twintig meter gebouwd op een industrieterrein in Olen met green key-schermen aan de zijkant. De eerste verdieping van het huisje hebben we naar daar gebracht. Wat je door de ramen ziet, is er achteraf aan toegevoegd."

© VRT 2016

"Bijzonder interessant project"

Vorige week zat de regisseur al in "Van Gils & Gasten". "Er wordt -terecht- zo veel over de klimaatverandering gesproken, dat ik het een prikkelend idee van Johan Nijenhuis vond om dat eens concreet te maken", zei hij toen. "Wat zouden jij of ik doen als een gigantische herfststorm het halve land laat overstromen? Vluchten, alles achterlaten? Blijven, maar gevaar lopen? Hoe beïnvloedt dat werk, relaties, vriendschappen?"

""Als de dijken breken" was voor mij als filmmaker dus een bijzonder interessant project, met alle ingrediënten voor een straffe reeks: een sterk uitgangspunt, boeiende personages en een verhaal dat soms behoorlijk dichtbij komt. Dat alles in een mix met bijzondere Vlaamse en Nederlandse acteurs."

In de cast zitten onder anderen de Vlaamse acteurs Daisy Van Praet, Tom Audenaert, Ingrid De Vos en Tom Van Dyck en hun Nederlandse collega's Gijs Scholten van Aschat, Janni Goslinga, Loek Peters en Susan Visser.

"De opnames waren heftig, zo intens dat we zelf soms bijna verzopen: regenmachines, windmachines, de winterkou, modder, water... Een hele uitdaging, maar eentje waar je graag je tanden in zet. Een dikke pluim voor alle acteurs, die vaak met een wetsuit onder hun kleren tegen een groene achtergrond moesten staan acteren alsof hun leven er van af hing. En dat geweldig hebben gedaan."

© VRT 2016

De eerste aflevering van "Als de dijken breken" was vanavond te zien om 20.40 uur op Eén.

Meest gelezen