Na de verwijten gaat Donald Trump nu toch op de lunch bij The New York Times

Donald Trump en de (traditionele) media: het blijft een lastige relatie. Nadat hij eerder vandaag een afspraak met de Amerikaanse krant The New York Times op het laatste moment afgezegd had, gaat de meeting tussen de president-elect en de krant nu toch door.

"Ik heb de meeting van vandaag met de falende The New York Times afgezegd omdat de voorwaarden van de ontmoeting veranderd waren op het laatste moment. Niet leuk.", zo twitterde Donald Trump in de loop van de dag. Eileen Murphy, woordvoerder van The New York Times antwoordde daarop dat de krant de voorwaarden niet gewijzigd had, maar dat het net omgekeerd was. Trumps team zou gisteren gevraagd hebben om het interview off the record te houden in plaats van on the record, zoals afgesproken was. Murphy voegt nog toe "Op het einde hebben we samen beslist dat we bij het originele plan zouden blijven: een korte off the recordsessie, gevolgd door een on the recordinterview met journalisten en columnisten."

Het leek erop dat de hele ontmoeting in het water zou vallen, maar uren later kwam de krant dan toch met de melding dat ze de toekomstige president zouden ontmoeten. Ook Trump twitterde: "De ontmoeting met The New York Times gaat opnieuw door om half een vandaag. Ik kijk ernaar uit!" Rond 19 uur Belgische tijd kwam Trump op de redactie toe. De redactie twitterde live over de ontmoeting.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Getroubleerde relatie

De afgelopen dagen bevestigden nog eens wat tijdens de kiescampagne al duidelijk geworden was: Donald Trump heeft een bijzonder lastige relatie met de (traditionele) media. Zo koos hij niet voor een traditionele persconferentie om zijn beleidsplannen uit te doeken te doen, maar voor een video op YouTube.

- Lees meer: Trump kiest YouTube als persagentschap

Gisteren zou de president een groep van ongeveer 25 topmannen en -vrouwen van de grote Amerikaanse nieuwsbastions als CNN, NBC, ABC of The New York Times uitgenodigd hebben. Hij zou er een tirade afgestoken hebben over de "oneerlijkheid van de media". Vooral CNN en NBC News zouden het hebben moeten ontgelden, zij werden omschreven als "de ergste". In de New York Post werd de ontmoeting omschreven als "een executiepeleton", maar Trumps woordvoerder Kellyanne Conway betwist dat: "Hij is niet in woede uitgebarsten."

Ook VRT-Amerikaspecialist Bjorn Soenens spreekt van een getroubleerde, moeilijke relatie: "Hij kan moeilijk om met de traditionele media. Zijn boodschap was op YouTube, dat is éénrichtingsverkeer. Kwatongen zouden kunnen zeggen: "Dit is propaganda zonder tegenspraak." Donald Trump, als 45e president van de Verenigde Staten zal moeten leren leven met de pers als waakhond, die hem vragen stelt."

Meest gelezen