Waalse "non" tegen EU-Canadees akkoord haalt de wereldpers

Dat ons land als enige Europese lidstaat een vrijhandelsakkoord met Canada dreigt te ondermijnen, is uiteraard de buitenlandse media niet ontgaan. Opvallend is dat vooral de Britse media -eerder nog dan die op het continent- met argusogen kijken naar wat er is ons land aan de hand is.

Het CETA-akkoord is dan nog niet echt gekelderd, dat geven zowat alle media toe, al is er niet altijd overal begrip voor onze Belgische staatsstructuur die de huidige verdeelde slagorde in ons land mogelijk maakt.

The Guardian: Waarschuwing aan de "brexiteers"

De site van de Britse gezaghebbende krant The Guardian spreekt over een "collapse" van de onderhandelingen IN België, eerder dan die met Europa of Canada en beschouwt de CETA-heisa dus duidelijk als een intern Belgisch probleem. De krant merkt op dat er ook in België zelf -net name dan in Vlaanderen- erg veel ongenoegen is over het Waals-Brusselse verzet tegen CETA.

The Guardian trekt daar lessen uit en waarschuwt de Britten voor wat er kan gebeuren als Londen na een brexit een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie moet sluiten. De krant -die eerder al tegen een brexit was gekant- is duidelijk niet optimistisch over de akkoorden die Londen met Europa moet sluiten.

BBC legt de schuld bij Wallonië en Brussel

De Britse publieke omroep BBC merkt op dat CETA het meest ambitieuze vrijhandelsakkoord ooit is van de Europese Unie, maar dat België de toestemming van de regio's nodig heeft om dat te kunnen goedkeuren. De BBC onthoudt ook dat Wallonië met 3,6 miljoen inwoners, samen met twee andere door de socialisten geleide parlementen (het Brusselse Gewest en de Franse Gemeenschap nvdr.) het CETA afwijst, terwijl de federale, de Vlaamse en de Duitstalige regeringen dat in ons land wel goedkeuren. 

Toch vermeldt de BBC ook dat de Franstalige socialisten in ons land de spreekbuis zijn van groter ongenoegen, onder meer van antiglobalisten in andere delen van Europa.

ARD: "Een zege voor de anti-Europese beweging"

Slechter kan het voor het CETA-akkoord bijna niet worden, schrijft Tagesschau.de, de website van de Duitse publieke omroep ARD. Die noemt de afwijzing van het CETA een overwinning voor anti-Europese krachten en noemt daarbij in het bijzonder de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen, de Britse "brexiteers", maar ook de rechtsnationalistische "EU-haters van de Noordzeekust tot de Oostenrijkse Alpen" (vul de namen zelf maar in...) tot de Russische president Vladimir Poetin.

Ook al valt de term "Asterix-complex", toch draagt ook de elitaire en arrogante EU-Commissie een grote schuld in het debacle, vindt de ARD. De Commissie heeft voldoende tijd gehad om de Waalse boeren en consumenten in te lichten, maar heeft dat onvoldoende gedaan.

Libération: Veto is geen verzwakking van de EU

Bij onze zuiderburen gaat de meeste media-aandacht naar de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais. De linkse krant Libération maakt zich evenwel niet druk over de afwijzing van CETA door Wallonië en Brussel.

Het "miniscule" Wallonië is dan wel klein, de regio telt meer inwoners dan EU-lidstaten zoals Luxemburg, de Baltische republieken, Slovenië en Cyprus merkt de Libé op. Een afwijzing door Wallonië is nog geen verzwakking van Europa; in Canada en de Verenigde Staten schermen de deelstaten hun publieke markten en belangen ook af en niemand vindt dat daar zwakte. Voor de EU die in feite een confederatie en geen federatie is, geldt hetzelfde, vindt de krant.

CNN: Is de EU een betrouwbare handelspartner?

De Amerikaanse zender CNN heeft weinig begrip voor een kleine regio met 3,6 miljoen inwoners die op zijn eentje een handelsakkoord tussen twee economische machten zoals de EU en Canada blokkeert. Dat werpt de vraag op of Europa wel een betrouwbare handelspartner is in een periode van groeiend antiglobalisme.

Het gaat verder dan Canada, want ook de onderhandelingen over het TTIP-vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS botsen op groeiend politiek verzet en dat zal wellicht ook het geval zijn met deals die de Britten na een brexit willen met de EU, waarschuwt CNN.

Meest gelezen