Wallonië is "ontgoocheld" over nieuw voorstel over CETA

De Waalse regering zegt dat ze "ontgoocheld" is over de nieuwe voorstellen die de Europese Commissie vandaag heeft overgemaakt over het vrijhandelsakkoord met Canada. Dat heeft het Franse persagentschap AFP vernomen in kringen rond de Waalse minister-president Paul Magnette (PS).

"Men heeft ons een teleurstellend document overhandigd en tegelijk een ultimatum gesteld. Dat is erg vreemd", zo heeft het Franse persbureau AFP vernomen in de entourage bij Waals minister-president Paul Magnette. Volgens dezelfde bron zijn de voorstellen die de Europese Commissie vandaag heeft overgemaakt, minder interessant dan wat er vrijdag en zaterdag was voorgesteld.

Dat wil nog niet zeggen dat Wallonië het vrijhandelsakkoord CETA met Canada opnieuw zal afwijzen, maar klinkt niet erg hoopvol. Eerder had Magnette gezegd "dat er meer tijd nodig was", maar die tijd raakt wel op, want de EU-Commissie wil dat België tegen morgenavond een antwoord geeft of ons land al dan niet het CETA goedkeurt.

Als dat niet zo is, gaat de geplande Europees-Canadese top van donderdag, waar het akkoord ondertekend zou moeten worden, niet door en komt de Canadese premier Justin Trudeau ook niet naar Europa. 

Dat zou een zware blamage zijn voor de EU, maar vooral voor ons land en wellicht blijft dat niet zonder gevolgen voor het Waalse Gewest. Voor wie het vergeten moest zijn: de EU onderhandelt op dit ogenblik ook met de Verenigde Staten over een nog veel groter en diepgaander vrijhandelsakkoord, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). 

Wat met Europees steungeld voor Wallonië?

Het Waalse Gewest mag onder Paul Magnette dan wel hard poker spelen, er staat veel op het spel en dan vooral voor het zuiden van het land. Niemand wil zeggen wat de gevolgen zijn van een aanhoudend dwarsliggen door "de dappersten der Galliërs", maar Franstalig België zit wel in een zwakke positie.

Zo geniet Franstalig België van de hulp van twee grote Europese structuurfondsen. Zo krijgt Wallonië tot 2020 ongeveer 681 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRD) en de Franse Gemeenschap krijgt nog eens 614 miljoen euro van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Daarbij zit onder meer steun voor de tewerkstelling van jongeren.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest -waar de werkloosheid erg hoog ligt en dat ook het CETA afwijst- ontvangt dan nog eens 51 miljoen euro van het ESF. De Duitse Gemeenschap -een onderdeel van Wallonië- krijgt 11 miljoen euro uit het ESF.

De uitbetaling van die steun is gekoppeld aan sociaaleconomische criteria die officieel losstaan van politieke herrie, maar er is binnen de EU veel concurrentie tussen armere regio's voor uiteindelijk toch beperkte fondsen en het Waalse en Brusselse verzet zou op termijn wel gevolgen kunnen hebben. Het imago van België en Brussel als centrum van Europa zou "tout court" ook niet verbeterd worden.

Binnenlands is de CETA-herrie koren op de molen van diegenen die vinden dat België als land niet kan functioneren en dus beter gesplitst kan worden. Ook dat verzwakt de Waalse positie in ons land.

Meest gelezen