UZ Leuven verandert vandaag in teddybeerziekenhuis

Het UZ Leuven richt voor het derde jaar op rij een Teddybear Hospital in waar kinderen van 4 tot 7 jaar oud samen met studenten geneeskunde van de KU Leuven op een ludieke en leerrijke manier zieke teddyberen leren te verzorgen. Bedoeling van dit initiatief is bij kinderen de angst voor medische zorg te verlagen. Deze derde editie is een groot succes, want alle beschikbare plaatsen waren al op voorhand volzet.

Veel kinderen zijn immers bang voor het ziekenhuis en alles wat daarbij komt kijken. Volgens kinderarts Chris Van Geet is het van het grootste belang dat kinderen vertrouwen hebben in het ziekenhuisgebeuren weg van hun vertrouwde thuisomgeving.

"Angst voor het onbekende zal de gevoelens van een kind over zijn ziekte en de behandeling ervan immers sterk kleuren", aldus Van Geet van de dienst kindergeneeskunde van het UZ Leuven.

Deze dienst nam samen met kinderpsychologen van dit ziekenhuis en geneeskundestudenten het initiatief voor het Teddybear Hospital.

Nieuw dit jaar is dat er aparte sessies georganiseerd worden voor diverse groepen kinderen, met name kinderen voor wie de ziekenhuiswereld onbekend terrein is, kinderen met een mentale beperking, autismespectrumstoornis of ADHD en kinderen die al wel in aanraking kwamen met het ziekenhuis.

Er zijn ook enkele infosessies voorzien voor de ouders om ook bij hun angsten voor ziekenhuisopnames weg te nemen. "Eventuele angst van de ouders durft zich immers af te spiegelen op hun kinderen", aldus kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

Meest gelezen