Maakt het Deense prinselijke paar Frederik en Mary het opnieuw bont?

Het Deense koningshuis ligt onder vuur voor een postzegel die eerder deze week werd voorgesteld. Op de postzegel is kroonprins Frederik te zien met zijn gezin. Doorn in het oog van dierenrechtenorganisatie PETA zijn de laarzen met bont. Frederik, Mary en hun vier kinderen dragen die op de postzegel. Vraag is wel: gaat het om echt bont of om nepbont?

De foto kwam er voor een nieuwe postzegel voor Groenland (een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken). Dat land wil de huwelijksverjaardag van kroonprins Frederik en prinses Mary in de kijker zetten. Op 14 november zijn ze immers 12,5 jaar getrouwd, een koperen jubileum.

Voor die gelegenheid hees het prinselijke gezin zich in traditionele Groenlandse klederdracht, waarbij dus wollige laarzen horen. Die laarzen worden echter niet gesmaakt door PETA. Volgens de dierenrechtenorganisatie zouden de Denen "beter nieuwe tradities opstarten door gruwelijk bekomen bont te vervangen door eco-vriendelijke producten". 

Het koningshuis heeft voorlopig nog niet gereageerd. De vraag is: gaat het om echt bont of om nepbont op de postzegel? Traditionele kleren in Groenland zijn normaal gemaakt van zeehondenbont. Vorige maand kreeg Mary ook al de volle laag omdat ze een jas droeg gemaakt van zeehondenbont.

Zeehonden en tradities

In Groenland wordt wel anders gekeken naar bont. Het zijn de inheemse bewoners, de Inuit, die volgens eeuwenoude traditie jacht maken op dieren, waarvan ze alles gebruiken om te overleven. Het is dus bont uit noodzaak.

Royals en hun liefde voor bont

Het Deense koningshuis is niet het enige koningshuis dat al kritiek kreeg voor bont. Een overzichtje:

  • Queen Elizabeth haalde zich de woede op de hals van PETA en Animal Aid toen ze eind 2013 met Kerstmis een bontjas droeg. "Hardvochtig en onaanvaardbaar", klonk het toen. Later op de dag ruilde de Queen van jas, maar toen was haar muts van bont gemaakt.
  • De Nederlandse Máxima schopte het zelfs al tot "Dom Bontje van het jaar" in 2013. In 2010 viel die eer nog te beurt aan haar schoonmoeder, prinses Beatrix.

 

  • In februari 2010 droegen de Belgische prinsessen Astrid, Claire en koninginen Paola en Mathilde bont. Ze deden dat tijdens de jaarlijkse herdenkingsmis in de kerk van Laken. Ook hier was het niet duidelijk of het om echt bont of imitatie ging.
BELGA/DOPPAGNE

Meest gelezen