"Snapchat en Skype brengen fundamentele rechten van gebruikers in gevaar"

"Snapchat en Skype beschermen de privacy van hun gebruikers onvoldoende en brengen zo de rechten van hun gebruikers in gevaar." Dat zegt Amnesty International.
2014 Getty Images

De mensenrechtenorganisatie stelde een klassement op van elf bedrijven in de technologiesector. Snapchat en Skype zijn daarin de kneusjes van de klas. Whatsapp, iMessage en Facetime scoren beter.

"Snapchat en Microsoft, eigenaar van chatsite Skype, maken niet eens gebruik van de meest elementaire manieren om het privéleven te beschermen in hun chat-applicaties en brengen zo de fundamentele rechten van hun gebruikers in gevaar", staat in het rapport te lezen.

Concreet verwijt de mensenrechtenorganisatie beide bedrijven dat ze onvoldoende gebruikmaken van "end-to-end-encryptie". Dat systeem zorgt ervoor dat gegevens worden vervaagd, zodat enkel de verzender en de ontvanger ze kunnen lezen.

Whatsapp, iMessage en Facetime scoren dan weer wel goed in het Amnesty-klassement. De nieuwe Facebook Messenger krijgt relatief goede punten dankzij de nieuwe functie voor "geheime conversaties", maar Amnesty wijst er wel op dat de basisinstelling van de app zwakker is, wat volgens de organisatie betekent dat Facebook wel toegang heeft tot alle gegevens.

Amnesty vraagt in het rapport dat de betrokken bedrijven hun end-to-end-encryptie verbeteren, "om de rechten van gewone burgers, vredesactivisten en onderdrukte minderheden overal te wereld te beschermen en hen toe te laten hun vrijheid van meningsuiting uit te oefenen".

Meest gelezen