"Met CETA geeft Europa voorzorgsprincipe op"

Als de Europese Unie het vrijhandelsverdrag met Canada goedkeurt, dan doet het afstand van het voorzorgsprincipe en vervangt dat door de regel dat schade eerst aangetoond moet worden voor een bepaald product verboden kan worden of een norm gehaald moet worden. Dat zegt Groen-senator Petra De Sutter in "Terzake".

"CETA is helemaal geschreven vanuit het perspectief dat handel primeert boven al de rest. Het gaat helemaal uit van liberalisering, al worden er uitzonderingen gemaakt,maar die zijn heel gelimiteerd", zegt De Sutter.

Een tweede principieel bezwaar tegen CETA is het opgeven van het voorzorgsprincipe, wat we hier in Europa altijd hanteren. "Dat is problematisch omdat de geschiedenis ons geleerd heeft dat het soms heel lang duurt om schade te bewijzen. Denk bijvoorbeeld maar aan asbest of tabak en longkanker", zegt De Sutter.

"De wetenschap zal met dit verdrag eerst moeten aantonen dat iets schade berokkent, maar je moet het eigenlijk omkeren, want anders gaan we gelijk de Verenigde Staten en Canada producten toelaten en normen verlagen waardoor schade zal worden  berokkend, wat 20 tot 30 jaar later duidelijk zal worden."

Volksgzezondheid

Als concrete bedreigingen noemt De Sutter enkele voorbeelden die met landbouw en voeding te maken hebben. "Het gaat bijvoorbeeld om cosmetica waar heel veel chemische stoffen in toegelaten zijn in de VS en in Canada, maar niet in Europa, omdat wij ervan uitgaan dat ze potentieel gevaarlijk zijn", zegt De Sutter.

Een ander voorbeeld zijn hormoonverstorende producten. "Die zijn heel gevaarlijk en zitten overal in onze omgeving. Denk maar aan pesticiden-residu's op groenten en fruit, waarbij de norm in Europa een stuk hoger ligt dan in andere landen", zegt De Sutter. "Dat zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid en dat is bewezen in heel veel onderzoek, maar door de bewijslast om te draaien en te zeggen dat er rechtstreeks schade moet worden aangetoond bij de mens, legt men de lat heel hoog."

"De manier waarop men kijkt naar handel en de risico's die daarvoor genomen worden - het gaat niet allen over voedselveilgiheid of volksgezondheid maar  ook over arbeidsvoorwaarden en sociale voorwaarden -  die zijn toch heel anders in de Verenigde Staten en Canada dan in Europa, en ik begrijp dus het protest van het middenveld, vakbonden en consumentenorganisaties", besluit De Sutter.

Meest gelezen