Verherstraeten (CD&V): "Heikele dossiers zijn politiek gekoppeld"

De dossiers van de vennootschapsbelasting, de meerwaardetaks en de mobilisering van het spaargeld zijn politiek gekoppeld voor mijn fractie en voor deze meerderheid. Dat heeft CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten in de Kamer verklaard. Premier Charles Michel (MR) bevestigde die koppeling niet expliciet, maar zei wel dat de regering doorwerkt op de verschillende projecten.

De regering besliste vorige vrijdag de discussie om de drie heikele dossiers uit het begrotingswerk te tillen en verder te bestuderen. CD&V had pas in een laat stadium de meerwaardebelasting op tafel gelegd en die gekoppeld aan de verlaging van de vennootschapsbelasting die N-VA uitwerkte. Tijdens het debat over de state of the union van premier Michel was het dan ook wachten op de tussenkomst van CD&V-fractieleider Verherstraeten.

Hij had het over een drieluik: "drie gekoppelde dossiers die we samen met de regeringspartners wensen te realiseren". Behalve op de CD&V-banken oogstte de christendemocraat weinig applaus met die uitspraak.

De uitspraken van Verherstraeten waren meteen aanleiding voor de oppositie om bij de premier om bevestiging te vragen. Zo wilde Ahmed Laaouej (PS) weten of de meerwaardetaks er komt indien de verlaging van de vennootschapsbelasting er niet komt. De eerste minister antwoordde dat zijn ploeg werkt voor meer rechtvaardigheid en economische efficiƫntie: "We proberen voort te werken aan de verschillende projecten en zullen dat inschatten wanneer ze op de regeringstafel komen. Dat is gezond verstand. In plaats van politieke spelletjes willen wij coherent in onze beslissingen zijn."

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael gaf aan met een open blik de verschillende hervormingen te willen bestuderen. Voorwaarde is wel dat ze goed moeten zijn voor de economie, aldus Dewael, die waarschuwde dat we niet voortdurend wisselende signalen naar het buitenland mogen versturen.

In een reactie op de vraag om meer fiscale rechtvaardigheid, herhaalde de liberale voorman dat ons land al een hoge belastingsdruk kent en dat er al voor 15 miljard vermogens- en vermogenswinstbelastingen bestaan. Daarnaast hekelde Dewael de redenering dat met Ć©Ć©n beslissing alle problemen zouden zijn opgelost. "Simplicissimus is niet dood, mijnheer Calvo, hij is springlevend en zit voor ons."

Hij suggereerde voorts dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders namens ons land zijn handtekening zou zetten onder het handelsakkoord met Canada, ondanks het verzet van de Waalse regering. "Laten we dan zien wie de jurisdictionele mogelijkheden uitput. Voor de economie geldt: first things first."

Meest gelezen