Aantal leefloners blijft stijgen, maar iets minder snel

Het aantal personen met een leefloon blijft stijgen. De cijfers van de eerste maanden van dit jaar tonen opnieuw een stijging met 9,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat deelt de programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) mee. Terwijl er in 2016 maandelijks 124.657 personen recht hadden op een leefloon, waren er dat in 2015 116.149.

Vorig jaar was er al een ongeziene toename, niet alleen door het toenemende aantal erkende vluchtelingen, maar vooral door de hervorming van de werkloosheidsreglementering, waardoor veel werklozen terugvielen op een leefloon. In de loop van 2015 nam het aantal personen met een leefloon zo toe met 13,1 procent. In de eerste vier maanden van 2016 blijkt het aandeel erkende vluchtelingen toe te nemen in de leefloonpopulatie.

De algemene stijging lijkt af te remmen, maar de POD MI waarschuwt dat extra verduidelijking nodig is. De vergelijking gebeurt namelijk ten opzichte van 2015, toen het aantal leefloners al sterk was toegenomen. "Onze gegevens tonen aan dat de groei van het aantal mensen dat bij het OCMW aanklopt, nog niet snel zal afnemen", zegt Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD MI.

De grootste stijging van het aantal leefloners doet zich voor in Vlaanderen (+11,2 procent). In Wallonië (+9,3 procent) en Brussel (+8,6 procent) is de stijging iets minder uitgesproken.

Studiekansen zijn belangrijk

Daarnaast blijkt dat jongeren met een leefloon die studiekansen krijgen beter toegang tot de arbeidsmarkt vinden in vergelijking met hun leeftijdsgenoten bij het OCMW die die kansen niet krijgen.

Uit de analyse blijkt dat een jaar na hun studie 30,2 procent van de ex-studenten een baan heeft gevonden. Bij de groep die een leefloon ontving, maar geen parcours als student volgde, was dat 23,7 procent. Ook had 11,1 procent van de ex-studenten een jaar na datum een werkloosheidsuitkering, tegenover 22,1 procent van hun leeftijdsgenoten.

"Deze maatregel is een sterk instrument voor de OCMW's", zegt Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD MI. "Investeren in jongeren loont. Tegenover de bedreiging van de langdurige werkloosheid die een volledige generatie van de arbeidsmarkt dreigt te verwijderen, blijven de OCMW's extra inspanningen doen om de mogelijkheden tot beroepsinschakeling van de jongeren te verbeteren."

Meest gelezen