Maddens: "Gemor bij Vlaamsgezinde vleugel van N-VA zal toenemen"

"Als de N-VA op deze koers voortgaat, zal er bij de Vlaamse beweging en de Vlaamsgezinde vleugel van de N-VA veel protest zijn." Dat zegt politicoloog Bart Maddens over de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij het liefst wil voortregeren zonder de PS. Dan zou er hoogstwaarschijnlijk geen tweederdemeerderheid zijn voor een staatshervorming en verdwijnt die opnieuw naar het achterplan.

"Als de kiezer het toelaat doen we voort zonder de PS. Dwingt de kiezer ons toch met de PS te spreken, dan zullen we ons communautaire programma op tafel leggen." Dat zei Bart De Wever gisteren in de Franstalige krant L'echo. Uit die twee zinnen wordt opgemaakt dat de N-VA-voorzitter bereid is om nog eens 5 jaar te wachten op een staatshervorming. Al benadrukt de N-VA zelf dat er geen grote conclusies uit getrokken mogen worden.

"Ik was toch wel verrast", reageert politicoloog Bart Maddens in "De ochtend" op Radio 1. "De Wever heeft in het verleden wel een aantal keer laten doorschemeren dat een staatshervorming in 2019 geen must is, maar het is nu de eerste keer dat hij dat zo expliciet zegt."

Maddens ziet een verschuiving in strategie. "Tot nog toe zei de N-VA: we zien wel wat er mogelijk is in 2019, misschien zijn er wel zaken te doen met de PS. Die zou in ruil voor regeringsdeelname kunnen instemmen met een grote staatshervorming. Als dat niet kan, zullen we eventueel verplicht zijn om opnieuw akkoord te gaan met 5 jaar communautaire stilstand."

"Nu lijkt de partij dat om te keren: de eerste keuze is voortgaan met de coalitie zonder staatshervorming. Onderhandelen met de PS is dan de tweede keuze, als het niet anders kan."

"Slip of the tongue"

Tactisch is het volgens Maddens niet verstandig om nu dit soort uitspraken te doen. "Ik vermoed dat De Wever de impact van zijn uitspraak heeft onderschat en dat het een beetje een slip of the tongue was. De N-VA heeft er geen belang bij om zo vroeg, twee jaar voor de verkiezingen, in haar kaarten te laten kijken."

De politicoloog verwijst ook naar het veiligheidsplan dat de N-VA recent lanceerde. Daarin wordt met geen woord gerept over het communautaire, terwijl de partij op een congres in 2014 nog duidelijk had gezegd dat politie en justitie bevoegdheden zouden moeten worden van de deelstaten. "Het lijkt erop dat de N-VA nu beschaamd is over die heel radicale voorstellen uit 2014."

Kan De Wever het protest de baas?

Gaat dit de partij kiezers kosten? "Ik denk dat de N-VA ervan uitgaat dat de harde kern van Vlaamsgezinde kiezers maar een beperkt deel van hun electoraat is. Dat neemt niet weg dat als de N-VA voortgaat op deze koers, er bij de Vlaamsgezinde vleugel van de partij en bij de Vlaamse beweging veel protest zal zijn. Dat gemor was er al, en dat zal waarschijnlijk nu toenemen."

Of De Wever dat protest de baas zal kunnen, zal afhangen van de verkiezingsuitslag in 2019, aldus Maddens. "Als de N-VA opnieuw een eclatante overwinning behaalt of de score van 2014 kan consolideren, dan blijft De Wever god en kan hij alles gedaan krijgen. Maar als de N-VA sterk terugvalt ten voordele van het Vlaams Belang, waar de peilingen nu op wijzen, dan wordt het moeilijk en dreigt er een opstand."

"Een voorzitter die de verkiezingen niet wint, die komt ter discussie te staan. Dat is in elke partij zo."

Meest gelezen