"Ratificatie van klimaatakkoord door China en VS heel goed nieuws"

"Heel goed nieuws". Dat zegt Greenpeace over de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs door China en de VS. Maar de milieuorganisatie waarschuwt tegelijk ook: "We verwachten nu snel concrete stappen om de CO2-uitstoot snel naar beneden te laten gaan."

Zowel China als de VS hebben vandaag het klimaatakkoord van Parijs bekrachtigd. Daarmee scharen twee van de grootste vervuilers zich achter het akkoord dat vorig jaar in december werd bereikt.

"Op zich heel goed nieuws", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Een akkoord bekomen is één ding. Ratificatie is de volgende stap en het is toch wel verrassend dat dit zo snel gebeurt. Hoe we er nu voor staan hebben we wellicht op het einde van dit jaar een werkelijk bindend akkoord, terwijl we algemeen hadden verwacht dat dat nog enkele jaren zou duren. We zijn dus heel blij."

"Aan de andere kant verwachten we nu ook concrete stappen om de CO2-uitstoot snel naar beneden te halen", zegt Thijs. "Een concreet voorbeeld dat zal besproken worden op de G20 is het uitfaseren van de subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat is het soort stappen dat we nu moeten gaan zetten de komende jaren. Want snelle en drastische stappen zijn dringend nodig."

In Parijs kwamen bijna tweehonderd landen in december overeen om de uitstoot wereldwijd te beperken om de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk beneden de twee graden te houden. China en de VS zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), de voornaamste oorzaak voor de opwarming van de planeet. Het akkoord zal van kracht worden 30 dagen nadat 55 landen die verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het hebben geratificeerd. De ratificatie van de twee grootmachten China en de Verenigde Staten is dan ook een grote stap vooruit, aangezien tot op heden 24 landen, goed voor 1 procent van de uitstoot, het akkoord hadden bekrachtigd.

 

Meest gelezen