Ongeveer 6.500 migranten gered voor Libische kust

De Italiaanse kustwacht heeft tijdens verschillende reddingsacties ongeveer 6.500 migranten gered, van ruim 20 bootjes voor de Libische kust. Zelden werden er op één dag meer bootvluchtelingen gered op de Middellandse Zee.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De meeste opvarenden waren onderweg vanuit Eritrea. Sommige migranten sprongen vanuit de overvolle houten bootjes spontaan in het water, waar ze geholpen werden door verschillende ngo's. Van daaruit werden ze overgebracht naar de Italiaanse kust.

"Het operatiecentrum heeft veertig reddingsoperaties gecoördineerd" voor de kust van Libië. De boten van de Italiaanse kustwacht, van de Italiaanse marine, van de Europese operatie tegen mensensmokkelaars Sophia, van het Europese agentschap Frontex en van de humanitaire organisaties als Artsen zonder Grenzen "hebben 6.500 migranten gered", aldus de kustwacht op Twitter. "We hebben het uitzonderlijk druk gehad vandaag", bevestigt de woordvoerder van de kustwacht, zonder te spreken van een record.

4 dagen, 10.000 vluchtelingen

Zondag werden al meer dan 1.100 vluchtelingen gered in dezelfde zone van de Middellandse Zee. In de afgelopen vier dagen werden in totaal meer dan 10.000 vluchtelingen uit zee gehaald, tussen Italië en Libië. In het algemeen kwamen in de maand augustus wel minder vluchtelingen aan in Europa dan de afgelopen jaren.

Het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) liet enkele dagen geleden weten dat al 105.000 asielzoekers de oversteek hebben gemaakt. Volgens het UNHCR kwamen dit jaar ook 3.100 migranten om tijdens hun tocht.

Dat er opnieuw meer migranten de oversteek vanuit Libië naar Europa wagen, heeft wellicht te maken met het goede weer. De meeste vluchtelingen proberen een moment af te wachten waarop de zee kalm is en een zuidenwind de boten in de richting van de internationale wateren leidt. De Italiaanse kustwacht vreest nieuwe toestroom, met vandaag mogelijk een nieuw recordaantal vluchtelingen.

"Vluchtelingenroute niet plots verplaatst van Griekenland naar Italië"

Een verschuiving van de vluchtelingenroute, van Griekenland naar Italië, is volgens Vanessa Saenen van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) zeker niet aan de orde. "Het traject via Italië blijft belangrijk. De cijfers daar liggen nog steeds even hoog en het gaat nog steeds vooral om mensen uit Afrika. Het aantal vluchtelingen dat via Italië reist, neemt dus niet toe en de route lokt ook niet plots meer mensen uit Irak, Syrië en Afghanistan", benadrukt ze in "De ochtend".

"Die groep reisde vooral via Griekenland en de Balkan. En hun aantal is de laatste maanden effectief gedaald. Ter vergelijking: in juli kwamen er via Griekenland ongeveer 2.000 mensen toe, in maart waren dat nog 27.000 vluchtelingen. Die daling betekent echter niet per definitie een succes, want dat het tij kan snel weer keren. En over het aantal mensen dat clandestien vlucht naar een beter leven weten we officieel niets."

Want de vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije impliceert volgens Saenen zeker niet het einde van de Balkanroute, integendeel. "Ondanks de sluiting van de grenzen kiezen nog steeds mensen voor deze route, zij het clandestien, in kleine groepjes en vaak met de hulp van smokkelaars. Vluchtelingen zijn deels undercover gegaan, en deze tendens baart ons bijzonder veel zorgen, zeker in het geval van kinderen en vrouwen die alleen reizen. Daarom moeten we de druk op het uitroeien van smokkelnetwerken hoog houden. Onder meer het gebruik van sociale media door ronselaars verdient meer aandacht."

5 dagen oude tweeling uit vluchtelingen­boot gered

Meest gelezen