Termont voor commissie: enkel verhoor, geen sancties

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wordt vanavond gehoord door de Optima-commissie van de Gentse gemeenteraad over zijn contacten met Optima-topman Jeroen Piqueur. Wat zal die commissie precies onderzoeken? En riskeert de burgemeester een sanctie? Vijf vragen.

Waar gaat de Optima-affaire over?

De Gentse Optima-bank werd midden juni failliet verklaard. Eerder was de banklicentie ingetrokken en mocht Optima ook geen verzekeringsactiviteiten meer uitvoeren, omdat er onregelmatigheden in het beheer van de bank waren vastgesteld.

Optima kwam daarvoor al in opspraak wegens erg agressieve verkoopspraktijken, waarbij klanten veel te dure verzekeringspolissen werden aangesmeerd, zonder dat Optima op de financiële risico's had gewezen. Verschillende klanten verloren ook forse kapitalen.

Het faillissement van Optima Bank kreeg een politiek staartje toen bleek dat onder meer de provincie Oost-Vlaanderen geld op een rekening van Optima had geparkeerd. Verschillende politici vroegen zich ook af hoe Optima failliet kon gaan hoewel de bank al een tijd onder toezicht stond van de Nationale Bank. Een parlementaire onderzoekscommissie moet dat laatste uitpluizen.

Wat onderzoekt de Gentse ad-hoccommissie?

In Gent zelf kwam plots burgemeester Daniël Termont in het oog van de storm terecht, omdat hij nauwe contacten zou hebben gehad met Jeroen Picqueur, de sterke man bij Optima. Een ad-hoccomissie binnen de Gentse gemeenteraad moet die banden nu onderzoeken.

"De commissie zal onderzoeken of bepaalde leden van de gemeenteraad tegen wie een melding is binnengekomen de deontologische code hebben overschreden", legt commissievoorzitter Filip Van Laecke (CD&V) uit. Die code beschrijft bijvoorbeeld hoe mandatarissen in Gent met bedrijven moeten omgaan.

Voorlopig is er enkel een melding over Termont, die hij overigens zelf indiende en dus gaat deze commissie vooral over hem. Termont vroeg destijds zelf met de nodige emotionaliteit om zijn banden met Picqueur te onderzoeken, omdat hij toegaf dat hij een "inschattingsfout" had gemaakt en "onvoorzichtig was geweest" in zijn contacten met de bedrijfswereld. Vanavond zal Termont in eerste instantie de kans krijgen om meer uitleg te geven over wat die inschattingsfout precies inhoudt, geeft Van Laecke aan.

Riskeert de Gentse burgemeester een bestraffing?

De ad-hoccommissie is bevoegd om "mensen te horen in functie van een onderzoek", dat ze na dat verhoor kan voeren. Dat verhoor verloopt niet onder ede, maar wordt wel opgenomen op band en in een verslag neergeschreven.

De commissie kan Termont zelf geen sancties opleggen. Mochten er tijdens het onderzoek bepaalde strafrechtelijke feiten aan het licht komen, dan zal de commissie die melden aan het gerecht. Naast deze commissie en de parlementaire commissie loopt er namelijk ook nog een gerechtelijk onderzoek naar Optima. Ook over mogelijke politieke gevolgen is vooraf niets bepaald, zegt Van Laecke. "'Dat zullen de besprekingen in de commissie moeten uitwijzen. Daar kan ik nu niet over oordelen."

Volgens Van Laecke is het doel van de Gentse ad-hoccommissie vooral om te onderzoeken hoe bepaalde contacten zijn verlopen en wat daaruit te leren valt voor de toekomst. Een rapport met aanbevelingen dus. "De eindconclusie moet gaan over hoe politici functioneren binnen Gent", zegt Van Laecke. "In de ruime zin, niet geënt op één persoon."

Volgens N-VA-fractieleider Sigfried Bracke is het niet de bedoeling om Termont aan de schandpaal te nagelen, maar "om in de contacten tussen politiek en bedrijfsleven systemen in te bouwen, flitspalen en oranje lichten".

Hoe zit dat met die brief van Termont aan de commissie?

In de aanloop naar het verhoor van Termont is er heisa ontstaan over een brief die de advocaat van de burgemeester naar de commissieleden heeft gestuurd. In die brief laat Termont verstaan dat de ad-hoccommissie wat hem betreft niet bevoegd is. Termont verwijst naar de deontologische commissie, een permanente commissie die deontologische kwesties onderzoekt.

Vreemd, vindt Van Laecke, want Termont heeft tijdens de gemeenteraad zelf naar een onderzoek naar zijn contacten met Optima gevraagd, heeft ook zelf aangegeven dat er een en ander aan die deontologische commissie schort en de oprichting van de ad-hoccommissie mee goedgekeurd.

Van Laecke betreurt de brief: "We willen hem een kans geven om duidelijkheid te scheppen, maar ik vrees dat hij nu nog meer onduidelijkheid over zijn persoon heeft geschapen."

Sigfried Bracke formuleert het scherper: "Termont richt mee een commissie op en laat zijn advocaat vervolgens een brief schrijven waarin hij zegt dat de commissie niet bevoegd is. De burgemeester heeft zelf gezegd dat hij over de schreef is gegaan, maar nu lijkt het wel alsof de man onnoemelijke feiten heeft gepleegd."

Wanneer zal de commissie klaar zijn?

Het einddoel van de commissie is dus een rapport met een reeks aanbevelingen over hoe Gentse politici horen om te gaan met het bedrijfsleven. Vandaag is de eerste echte inhoudelijke zitting. Na vandaag volgen nog zeker twee zittingen, begin september en eind september. Als er meer tijd nodig is, volgen er begin oktober mogelijk nog twee zittingen. Een strikte einddatum is er dus niet. "Tijdens de installatievergadering is gezegd dat we streven naar een rapport eind september of oktober", zegt Van Laecke.

Meest gelezen