Eerste commerciële vlucht naar de maan goedgekeurd

De Amerikaanse overheid heeft het licht op groen gezet voor de eerste missie van een privébedrijf naar de maan. Het bedrijf Moon Express uit Florida zou volgend jaar al een eerste lander op het hemellichaam neerzetten. Ook andere Amerikaanse bedrijven hebben gelijkaardige interesses.
(NASA/Bill Ingalls)

De aanvraag van Moon Express werd in april voorgelegd aan de Federal Aviation Administration (FAA), of het federale agentschap voor de luchtvaart in de VS. Dat heeft nu het dossier onderzocht en toestemming gegeven voor de eerste commerciële maanvlucht.

Volgens jaar al hoopt Moon Express om een lander met de grootte van de robot R2D2 uit de filmserie "Star Wars" te laten landen op het oppervlak van de maan. Die lander MX-1E zou eind dit jaar nog worden voorgesteld aan het publiek. Hij zou vanuit Nieuw-Zeeland of vanuit Cape Canaveral in Florida gelanceerd worden. Moon Express zegt dat het al 30 miljoen dollar heeft opgehaald voor het project.

Andere Amerikaanse bedrijven zouden ook overwegen om naar de maan te vliegen. De media vermelden onder meer SpaceX dat nu al commerciële transporten naar het internationale ruimtestation ISS uitvoert, en Bigelow Aerospace.

Het zou hoe dan ook gaan om een primeur. Tot nu toe was de verkenning van hemellichamen -onder meer wegens de kostprijs- zo goed als een monopolie van staten.

Ruimtevaartverdrag legt beperkingen op

De toestemming van de Amerikaanse overheid was nodig om te verzekeren dat de missie van Moon Express niet tot verontreiniging of besmetting van andere hemellichamen zou leiden.

Het Outer Space Treaty van 1967 verbiedt commerciële ruimtevluchten door privébedrijven niet, maar legt wel de verplichting op aan de staat van herkomst om daartoe toestemming te verlenen. De staat is dan ook de ultieme verantwoordelijke voor wat een commerciële satelliet op andere hemellichamen uitspookt.

Dat verdrag verbiedt ook dat lidstaten delen van hemellichamen of de ruimte exclusief claimen of er militaire bases of massavernietigingswapens installeren. Het plaatsen van conventionele bewapening in de ruimte is evenwel niet verboden.

Chinese maanjeep Yutu valt stil

Net vandaag is het contact verbroken met de Chinese maanjeep Yutu. Die werd in december 2013 door de sonde Chang-e-3 meegenomen en maakte daarna een zachte landing op de maan. Het was toen de eerste zachte landing op de maan sinds de Russische Luna-24 in 1976. 

Volgens China heeft het tuig heel wat nuttige wetenschappelijke informatie verzameld, ook al waren er vaak technische problemen. Wel was de Yutu bedoeld om slechts drie maanden te functioneren en heeft dat ding er dus bijna drie jaar op de maan opzitten.

Meest gelezen