N-VA: "OCMW's, ziekenfondsen en vakbonden moeten vermoeden van terreur melden"

De N-VA wil medewerkers van OCMW's, vakbonden en ziekenfondsen verplichten om naar de politie te stappen als ze aanwijzingen zien van terreur. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vorig jaar had het federaal parket nog geklaagd dat Brusselse OCMW's vaak niet meewerken aan terreuronderzoeken, omdat ze een beroepsgeheim hebben.

De "meldingsplicht" staat in nieuw wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. "Vorig jaar werd aangegeven dat Brusselse OCMW's bij terreuronderzoeken manifest weigerden om informatie te geven. Zij verschuilden zich daarbij telkens achter het beroepsgeheim", aldus Van Peel aan VRT Nieuws. "Zo weigerden ze in dossiers rond Syriëstrijders te zeggen of er uitkeringen werden uitgegeven."

"Mijn voorstel is nu dat bij terreuronderzoeken de plicht wordt ingevoerd om te antwoorden op de vragen van het parket, en om een meldingsplicht in te voeren bij terreurmisdrijven." Van Peel benadrukt daarbij dat het echt om terreurmisdrijven moet gaan en niet om radicalisering. "Bijvoorbeeld als een persoon dingen heeft aangekocht waarmee bommen gemaakt kunnen worden of bij verdachte geldstromen. In het strafwetboek staat trouwens duidelijk opgesomd over welke zaken het allemaal kan gaan."

SP.A-voorzitter John Combrez reageerde op Twitter dat dergelijke wet vorig jaar al werd besproken in het Vlaams Parlement. "Het klopt inderdaad dat Vlaanderen daar al stappen heeft gezet", reageert Van Peel. "Maar, bepaalde wetgeving blijft nu eenmaal op federaal niveau. Plus, het probleem situeert zich vooral in Brussel."

Van Peel benadrukt ten slotte dat haar partij zeker niet licht gaat over het beroepsgeheim. "Het beroepsgeheim is erg belangrijk, het heeft te maken met de band die moet kunnen ontstaan tussen maatschappelijk assistenten en hun cliënten. Maar het is volgens ons nooit de bedoeling geweest van de wetgever om dat beroepsgeheim ook in het kader van terreurmisdrijven te laten bestaan."

"Er is een veel efficiëntere methode"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, die de OCMW's overkoepelt, is niet principieel tegen het voorstel. Maar het voorstel is niet zo efficiënt, aldus Piet Van Schuylenbergh. "De vraag is natuurlijk wat het wetsvoorstel beoogt. Wil men van mensen die verdacht worden van terroristische misdrijven weten of ze over bepaalde uitkeringen beschikken? Dan is er een veel efficiëntere methode om dat te weten te komen: namelijk via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Dan lijkt het ons niet nodig om langs te gaan bij het OCMW, bij de vakbond of de ziekenbond om te weten of de verdachten een uitkering genieten."

Meest gelezen