Oostenrijk levert twee verdachten aanslagen Parijs uit aan Frankrijk

Oostenrijk heeft twee verdachten uitgeleverd aan Frankrijk, die zouden hebben willen deelnemen aan de aanslagen in Parijs op 13 november. Het gaat om een Algerijn en een Pakistaan. Frankrijk had tegen hen een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Het tweetal werd in december opgepakt in een vluchtelingencentrum in Oostenrijk en heeft intussen het grondgebied verlaten.

"De twee mannen hebben het Oostenrijks grondgebied verlaten", aldus het parket van Salzburg in een persbericht. De twee verdachten zijn een 29-jarige Algerijn en een 35-jarige uit Pakistan. Frankrijk had tegen hen een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Het Franse gerecht verdenkt Adel Haddadi en Mohamad Usman ervan, geprobeerd te hebben naar Frankrijk te reizen, om er deel te nemen aan de aanslagen in november in Parijs waarbij 130 doden vielen en meer dan 350 gewonden.

De twee verdachten kwamen op 3 oktober 2015 aan op het Griekse eiland Leros. Ze maakten deel uit van de stroom Syrische vluchtelingen, net als de twee Irakezen die zichzelf op 13 november aan het Stade de France in Saint-Denis opbliezen. De Irakezen geraakten probleemloos de grens over.

De Griekse politie ontdekte echter dat de paspoorten van Haddadi en Usman vals waren en pakte hen op. Ze zaten tot 28 oktober in de cel, maar konden toch uiteindelijk naar Oostenrijk reizen. Daar verbleven ze in een opvangcentrum voor asielzoekers tot hun arrestatie op 10 december.

Springstofspecialist

De Algerijnse verdachte Adel Haddadi zou IS in februari 2015 hebben vervoegd. De Pakistaan Mohamad Usman wordt dan weer omschreven als een springstofspecialist voor twee Pakistaanse jihadistische groepen, die banden zouden hebben met Al Qaeda.

Haddadi zei aan de speurders dat hij naar Frankrijk wou gaan om er een "missie te vervullen", zo bleek uit een juridisch document dat het Franse persagentschap AFP kon inzien.

Op 18 december pakte de Oostenrijkse politie eveneens een 25-jarige Marokkaan en een 40-jarige Algerijn op, die ervan verdacht worden "in nauw contact" te zijn geweest met de twee mannen die aan Frankrijk zijn uitgeleverd.

Meest gelezen