"Belangen van Schotland liggen in de EU"

De Schotse minister-president Nicola Sturgeon heeft nog eens herhaald dat het autonome gebiedsdeel in Groot-Brittannië bij de Europese Unie wil blijven. Alle opties blijven open, ook een mogelijke onafhankelijkheid van Schotland als het tot een brexit zou komen.

Bij het referendum van eerder deze maand heeft een ruime meerderheid van de Schotten voor de EU gestemd, anders dan in Engeland en Wales. Minister-president Nicola Sturgeon eist dat daar rekening mee wordt gehouden.

"Wat helemaal voorop staat is het belang van de Schotse inwoners en bedrijven en het lijkt erop dat die beter gediend zijn uit het Verenigd Koninkrijk en in de Europese Unie dan andersom", zei Sturgeon.

Voorlopig wil ze alle opties openhouden, op voorwaarde dat Schotland nauw betrokken wordt bij de onderhandelingen tussen Londen en de EU over een brexit en op voorwaarde dat de Britse overheid rekening houdt met de Schotse wensen.

Desnoods is Sturgeon voorstander van Schotse onafhankelijkheid, maar ze heeft ook laten onderzoeken of het wettelijk mogelijk is dat het Schotse parlement een brexit zou kunnen blokkeren. Juridische experts zijn daar verdeeld over.

Hoe dan ook wil Sturgeon niet dat de Schotten zich tegen heug en meug beslissingen laten opdringen door een meerderheid van de Engelsen, iets wat volgens haar in het verleden te vaak het geval is geweest. Sturgeon is lid van de Schotse nationalistische SNP, de grootste partij in Schotland en de regeringspartij.

Theresa May komt de Noord-Ieren sussen

De Britse premier Theresa May is zich terdege bewust van het ongenoegen bij de Schotten en Noord-Ieren. Haar eerste bezoek na het aanvaarden van het premierschap was overigens een bezoek aan Schotland voor overleg met Sturgeon.

Vandaag was May in Noord-Ierland. Ze verzekerde de Noord-Ieren dat er geen nieuwe grenscontroles komen tussen Noord-Ierland -een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk- en de Ierse Republiek, iets wat veel mensen op het eiland vrezen. Als het tot een brexit komt, zou wat nu een open grens is, de buitengrens van de EU worden.

De Noord-Ieren stemden bij het recente referendum erg verdeeld. De meeste protestantse unionisten stemden voor een brexit, de katholieken eerder tegen. De katholieke regeringspartij Sinn Féin eist dat er in geval van een brexit ook daar een referendum zou komen over een eventuele aansluiting bij Ierland, dat wel in de EU blijft. Wel zou het moeizaam bereikte vredesproces dan in gevaar kunnen komen.

Meest gelezen