Hoogleraar Leo Van Broeck nieuwe Vlaamse Bouwmeester

De Vlaamse regering heeft architect en hoogleraar Leo Van Broeck aangesteld als nieuwe Vlaamse Bouwmeester. Hij start op 1 september.

De Vlaamse regering doet het dan toch: een nieuwe Vlaamse bouwmeester aanstellen. Nochtans verklaarde ze bij haar aantreden in 2014 dat ze het ambt, dat toen nog in handen was van Peter Swinnen, wou afschaffen. In de plaats wou de regering een soort college van experts aanstellen.

Op die plannen kwam toen bakken kritiek. In het voorjaar van 2015 ging de regering-Bourgeois overstag en besloot ze het ambt alsnog te behouden. Ze bedankte Swinnen voor bewezen diensten en schreef een nieuwe vacature uit.

Vandaag stelt de Vlaamse regering de nieuwe Vlaamse Bouwmeester voor. Het gaat om Leo Van Broeck, een burgerlijk ingenieur-architect, hoogleraar en medeoprichter van het architectenbureau Bogdan & Van Broeck in Brussel.

"Bruggenbouwer"

"De centrale missie van het bouwmeesterschap bestaat erin de architecturale kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen", omschrijft de regering de missie van Van Broeck. "De bouwmeester en zijn team begeleiden, inspireren en ondersteunen publieke en publiek-private opdrachtgevers bij het ontwerpen en realiseren van gebouwen, publieke ruimte, landschap en infrastructuur."

"Daarnaast draagt de Vlaamse Bouwmeester bij tot visievorming en reflectie, met de focus op de mogelijkheden die worden geboden door kwaliteitsvol ontwerpen en bouwen en op transversale (interdisciplinaire en intersectorale) initiatieven. Als bruggenbouwer werkt de Vlaamse Bouwmeester in overleg met alle betrokken sectoren en actoren vanuit zowel het werkveld als de overheid."

"Begeleidende en inspirerende rol"

Van Broeck zal onafhankelijk werken en kan rekenen op een team van vier experts. Verantwoording moet hij afleggen aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zelf.

Die laatste is blij met de komst van Van Broeck. "De Vlaamse Bouwmeester heeft bovenal een begeleidende en inspirerende rol ter ondersteuning van publieke opdrachtgevers", aldus Bourgeois. "Leo Van Broeck geeft blijk van een samenhangend, helder, doordacht en gemotiveerd beeld op deze functie. Vanuit een sterke bezorgdheid voor klimaat en ecologie, heeft hij een duidelijk zicht op de uitdagingen voor Vlaanderen."

"Daarnaast heeft hij een onderbouwde visie op ruimtelijke kwaliteit en kwaliteitsvol bouwen. Hij wil een breed maatschappelijk draagvlak bereiken en brede lagen van de bevolking enthousiasmeren. Met zijn wervend discours en verbale bevlogenheid kan hij anderen aantrekken, bezielen."

Een tipje van de sluier over de visie van Van Broeck

In april hield Van Broeck een toespraak op de Klimaattop. Hij toonde zich toen een grote voorstander van "verdichting" waarbij we met z'n allen op een kleinere oppervlakte gaan wonen waardoor sommige dorpen kunnen verdwijnen.

"De kaart van Vlaanderen is een soort splinterbom", zei hij. "Dan weet je dat het onmogelijk is die te bedienen met het openbaar vervoer. Die kaart herschikken zal een moeilijke, maar zeer rendabele operatie worden."

"Vlamingen zijn echter verkavelaars van traditie uit. Het wordt een heel zware dobber om dat vanuit het beleid te veranderen. Ik beklaag soms onze politici die dat soort diep in de cultuur gewortelde, bijna wanpraktijken, moeten bijsturen."

"Als we de bebouwingsdichtheid van het Verenigd Koninkrijk zouden toepassen op de vandaag reeds bebouwde oppervlakte in Belgiƫ, wonen er vandaag 17 miljoen Belgen in dit land. We hebben dus nog voor 6 miljoen mensen plaats zonder nog een vierkante meter meter open ruimte bij te moeten bebouwen."

Met zijn eigen architectenbureau weigert Van Broeck klanten die een kavel willen bebouwen. Hij neemt enkel projecten aan in stedelijke gebieden. "Je moet niet bang zijn van hoogbouw", vindt hij. "In Scandinaviƫ mag dat: een "rural highrise"."

Van Broeck doelt op een alleenstaande hooggebouw, op het platteland. "Ook economische activiteit stapelen is mogelijk, dat is altijd een betere oplossing dan nog een extra stuk bos kappen, maar het is duurder", zegt hij in een verwijzing naar Essers.

Ook Uplace moet het ontgelden: "Niemand wil in een shoppingcentrum gaan wonen. Tot je beseft dat de Koninginnegalerij in Brussel voor 60 procent uit huisvesting bestaat en eigenlijk een shoppingcentrum is dat nooit op slot gaat. Dat is een beter alternatief voor de Uplaces, die afhankelijk zijn van de auto en 's avonds om 19 uur op slot gaan."

Op 1 september 2016 neemt Van Broeck zijn nieuwe functie op. Begin juni was hij nog te gast in "Van Gils & Gasten". Hij gaf toen toelichting bij de geschiedenis en de oorzaken van water(snood) in de Lage Landen:

Meest gelezen