Borstreconstructies met eigen weefsel worden betaalbaarder

Vrouwen die kiezen voor een borstreconstructie met eigen weefsel, zullen daar in de toekomst minder voor moeten betalen. De Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen heeft hierover een akkoord bereikt.
ddp images

In ons land ondergaan jaarlijks zowat 1.500 vrouwen een borstreconstructie met eigen weefsel, een zogenoemde "warme borst". Ze doen dit nadat hun oorspronkelijke borst is verwijderd wegens kanker of juist ter preventie van kanker.

De voorbije jaren werd duidelijk dat voor deze ingreep soms aanzienlijke supplementen werden aangerekend. Daarbij moesten vrouwen niet alleen "klassieke" supplementen betalen, maar vaak ook "esthetische" supplementen, ook als ze voor een tweepersoonskamer opteerden.

Op die manier was het niet uitzonderlijk dat vrouwen tot 5.000 euro uit eigen zak moesten betalen voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Minister van Volksgezondheid Maggie De BLock (Open VLD) is blij dat er nu iets gebeurt. "Dat is moeilijk te aanvaarden voor de mensen. Je vraagt niet om borstkanker, en dan moet je daar nog zo veel voor betalen. Dat is fysiek en emotioneel zeer zwaar."

Tegelijk voerden de plastische chirurgen aan dat hun honorering ontoereikend was.

Verbod op "esthetische" supplementen

De Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen heeft nu een akkoord bereikt om deze scheve situatie recht te trekken. Voortaan geldt er een verbod op "esthetische" supplementen, ongeacht of een vrouw voor een een- of een tweepersoonskamer kiest. Tegelijk zal het Riziv plastische chirurgen beter vergoeden.

Voorts mogen dokters vrouwen die voor een tweepersoonskamer opteren helemaal geen "klassieke" supplementen meer aanrekenen. Wie voor een eenpersoonskamer kiest, kan wel nog "klassieke" supplementen worden aangerekend. Tegelijk mag geen druk worden uitgeoefend om voor een eenpersoonskamer te kiezen.

Transparantie

Daarnaast belooft het akkoord een grotere transparantie voor de patiënten. Ook de kwaliteit van de procedures moet verbeteren. Zo mogen enkel nog artsen-specialisten in de plastische, reconstructieve en esthetische heelkunde die over een bijzondere bekwaamheid beschikken de ingreep uitvoeren. Dit mogen ze enkel doen in ziekenhuizen die over een zogenoemde borstkliniek beschikken.

De financiële impact van de verhoogde tussenkomst bedraagt 2,2 miljoen euro, voor rekening van de ziekteverzekering. Het akkoord wordt zo snel mogelijk op het verzekeringscomité van het Riziv geagendeerd. Vervolgens wordt het ter goedkeuring aan de ziekenhuizen voorgelegd.

Meest gelezen