"Geen reden om nu zwaar in te hakken op sociale zekerheid"

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) nuanceert het tekort in de sociale zekerheid. Volgens een rapport van het beheerscomité van de sociale zekerheid zou er een gat zijn van 748 miljoen euro, wat heel wat meer zou zijn dan het tekort van 519 miljoen euro waar men in april van uitging. Maar daar is volgens Peeters dus een technische verklaring voor. "Dit is geen reden om nu zwaar in te hakken op de sociale zekerheid."
Jasper Jacobs

De krant De Tijd schreef vanmorgen dat het tekort in de sociale zekerheid opgelopen is tot 748 miljoen euro. De krant had daarvoor het rapport van het beheerscomité van de sociale zekerheid kunnen inkijken.

N-VA-Kamerlid Jan Spooren reageerde dat de vooruitgang die geboekt werd op vlak van vervroegde pensioenen en werkloosheid, helemaal teniet wordt gedaan door de stijging van de uitgaven voor langdurig zieken. "Dat zie je voor 2016, maar ook in de prognose voor de periode 2015-2020. Daar zijn de cijfers dramatisch. Over die periode van 5 jaar stijgt het budget voor arbeidsongeschiktheid tot 1,6 miljard."

Spooren benadrukte dat er in het regeerakkoord heel wat maatregelen genomen waren om de kosten van de langdurig zieken aan te pakken maar tegelijk hekelde hij dat de maatregelen rond arbeidsongeschiktheid nog altijd in de pijplijn zitten. "Iedereen weet wat er moet gebeuren, nu moet er actie komen." Zo wil de N-VA onder meer dat wie ziek valt, begeleid wordt om binnen de drie maanden weer aan de slag te kunnen.

"Tekort is niet zo groot"

Peeters haalde op zijn beurt in "De ochtend" uit naar N-VA. "Dit is een spijtige voorstelling van zaken die de N-VA aangrijpt om nog eens te zeggen dat er op sociale zekerheid bespaard moet worden."

"Het is zo dat wij bij de begrotingscontrole in maart hebben gezegd dat er een tekort is van 519 miljoen euro, maar dat is te wijten aan een technische berekening. Nu zegt men dat er een tekort is van 748 miljoen, een stijging van 229 miljoen. Maar ook nu gaat het om een technische voorstellingswijze."

Peeters vond het voorts "heel spijtig" dat nu de indruk wordt gegeven dat de sociale zekerheid met een gat van 748 miljoen wordt geconfronteerd. "Het is allemaal technisch te verklaren, dit is dus geen reden om nu zwaar in te hakken op de sociale zekerheid."

Peeters erkende ten slotte wel dat er een probleem is wat de uitgaven voor arbeidsongeschikten betreft. "Maar dat probleem is zowel door mezelf als door minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aangepakt. Wij hebben KB's geformuleerd en laten goedkeuren."

Het beheerscomité van sociale zekerheid komt vanmiddag bijeen om de cijfers te bespreken.

De Block: "Gedeeltelijke cijfers"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) treedt haar collega Peeters intussen bij. Zij noemt het cijfer over het tekort in de sociale zekerheid voorbarig. "Het gaat om gedeeltelijke cijfers", klinkt het. Ze benadrukt ook dat de regering al maatregelen neemt om de uitgaven voor de langdurig zieken in te perken. "Er is van in het begin van deze legislatuur al aan gewerkt geweest, alleen buig je een trend van tien jaar niet in een paar maand om. Ik begrijp het ongeduld maar we moeten echt wel zien dat we geen paniek op het terrein veroorzaken."

Meest gelezen