Het is beslist: Britten stappen uit de EU

Het is gebeurd, de Britten hebben tijdens een historisch referendum gekozen om uit de Europese Unie te stappen. Het leave-kamp viert feest en dat met net geen 52 procent van de stemmen. Na 43 jaar lidmaatschap moeten beide partijen zich nu klaarmaken voor een echtscheiding.
AFP or licensors

Nadat om 23 uur gisterenavond de laatste stemmen werden uitgebracht, is er een hele nacht lang geteld. Vooral de eerste uren was het razend spannend. Beide kampen bleven urenlang in elkaars buurt en speelden haasje-over. Het "leave"-kamp had de eerste uren dan wel de leiding, het resultaat van Glasgow en delen van Londen deden de balans weer helemaal in evenwicht komen. 

Rond 4.30 uur kantelde het. Leave nam toen een voorsprong van zowat een half miljoen stemmen, en remain kon die kloof niet dichten, integendeel. Zo werd leave de favoriet, en nog voor 5 uur waagde boegbeeld Nigel Farage van het anti-Europese UKIP zich al aan een overwinningsspeech.

De BBC sprak om iets voor 6 uur dan de verlossende woorden uit: de Britten stappen uit de Europese Unie. De voorsprong op het remain-kamp was te groot geworden om nog in te halen, zo klonk het bij de omroep. Amper een uur later werd duidelijk dat de voorspelling ook waarheid is geworden. In totaal stemden 17.410.742 Britten voor een vertrek (51,9 procent) tegenover 16.141.241 mensen die erin wilden blijven (48,1 procent).

Hoge opkomst

Zo'n 72 procent van de 46 miljoen stemgerechtigde Britten bracht gisteren uiteindelijk zijn stem uit in een van de 382 verschillende kiesdistricten. En dat is een opvallend hoge opkomst, zeker gezien het slechte weer. Het is meteen ook de hoogste opkomst sinds 1979 voor een stemming in het Verenigd Koninklijk.

De peilingen van de afgelopen dagen wisselden continu wat betreft het wisselende kamp. Maar toch werd er de afgelopen dagen - zeker na de moord op Jo Cox - verwacht dat de Britten nipt in de Europese Unie zouden blijven. De laatste peiling gisterenavond gaf 52 procent voor het pro- en 48 voor het anti-Europese kamp. Uiteindelijk bleek het dus omgekeerd te zijn.

Een vrij nipte meerderheid en dat bewijst wat al een hele tijd duidelijk was: Groot-Brittannië is erg verdeeld over deze kwestie. Geografisch gezien kozen vooral Engeland en Wales voor een vertrek uit de Europese Unie, wat vooral komt door de massale leave-stemmen op het platteland en in het zuiden. De steden stemden overwegend tegen een vertrek uit de EU, maar waren niet overtuigend genoeg om de andere stemmen de compenseren. In Londen was het remain-kamp het grootst met 75,3 procent. Eenzelfde - zij het iets minder overtuigend - beeld was te zien in Leeds (50,3), Liverpool (58,2), Manchester (60,4) en Cardiff (60).

In Schotland en Noord-Ierland werd dan weer vooral tegen een brexit gestemd. Maar hoewel de opkomst in het algemeen hoger lag dan verwacht, was dat voor Schotland net omgekeerd. Daar stemde zo'n 67,2 procent.

Meest gelezen