"Betaalbaar wonen belangrijkste uitdaging voor Leuven"

Betaalbaar wonen is de belangrijkste uitdaging voor de toekomstige stadsontwikkeling in Leuven. Dat heeft Johan Van Reeth gezegd bij de viering van 10 Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL), een bedrijf dat de stad oprichtte voor haar vastgoedbeleid.

Ondanks de vele woningbouwprojecten die de afgelopen jaren in de stad Leuven gerealiseerd werden, blijft de vraag groter dan het aanbod en dreigt Leuven volgens Van Reeth "inzake gezinsinkomen een elitaire stad te worden".

Van Reeth leidt het studiebureau Buur dat in 2003 het ruimtelijk structuurplan opstelde voor de stad. Hij is ook de motor achter de uitbouw van het openbaar vervoersnet Regionet Leuven.

"Voldoende extra aanbod in en rond Leuven, quota bij projecten inzake goedkope woningen en publieke gebiedsontwikkeling moeten de woningprijzen helpen stabiliseren", zegt Van Reeth,  die er voor pleit dat het AGSL blijvend werk maakt van de verwerving van strategische grondposities om projecten beter te kunnen sturen. Leuven moet ook de motor worden van een stadsregionaal project in dit verband.

"Aandacht voor andere stedelijke functies dan wonen"

Van Reeth vraagt daarnaast ook meer aandacht voor andere stedelijke functies dan wonen, zoals werken. Door zijn hogere rendementen worden die op dit ogenblik "gekannibaliseerd" door wonen, wat het stedelijke ecosysteem verzwakt.

Zo wijst hij er bijvoorbeeld op dat bij de huidige uitbouw van de Vaartkom het residentiële programma zo lucratief blijft dat andere functies in de gemengde bestemmingszones weinig kans maken. Ook mobiliteit vormt meer en meer een probleem in de regio Leuven. "We zijn niet klaar om de groei van de stadsregio met duurzame vervoersmodi op te vangen".

Hij betreurt ook dat projecten die niet door de stad worden aangestuurd niet of nauwelijks bijdragen aan de publieke kosten die gepaard gaan met de groei van de stad zoals de realisatie van publieke ruimte en voorzieningen. "De actuele woningschaarste en het verdichtingsbeleid creëren nochtans enorme grondwaarden in Leuven", zegt Van Reeth.

Meest gelezen