Opnieuw zwaartekrachtgolf gedetecteerd

Een internationaal team van wetenschappers heeft opnieuw een zwaartekrachtgolf gemeten. Het is pas de tweede keer dat dit lukt. Dergelijke golven zijn misschien wel een van de grootste mysteries van het universum. De wetenschap heeft er jarenlang naar gespeurd, maar nu wordt duidelijk dat ze inderdaad bestaan. De bijzondere meting is vandaag bekendgemaakt op een persconferentie in San Diego naar aanleiding van de jaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society.
Science Photo Library
Twee zwarte gaten cirkelen om elkaar en veroorzaken zwaartekrachtgolven.

De nieuwe zwaartekrachtgolf, waarvan het signaal zwakker was dan dat van de eerste ooit gedetecteerde, werd in de nacht van eerste op tweede kerstdag opgepikt door geavanceerde sensoren van het Ligo-instrument in het zuiden en in het westen van de Verenigde Staten, 3.000 km van elkaar verwijderd.

Het signaal is in feite een schokgolf die door de vezels van het heelal trekt

De golf werd verstuurd op het moment dat twee zwarte gaten samensmolten. Dat gebeurde ongeveer 1,4 miljard jaar geleden. Het ene zwarte gat woog veertien keer zo veel als onze Zon, het andere zwart gat ongeveer acht keer zo veel. Bij elkaar wegen ze dus 22 "zonnen", maar het nieuwe object blijkt 21 keer zo zwaar als onze ster. De ene resterende "zonnenmassa" werd weggeslingerd als energie, naar alle hoeken van het heelal, en komt nu in onze omgeving.

AP2002

Een van de 4 kilometer lange vacuümbuizen van het Ligo, waarin laserstralen gebruikt worden om zwaartekrachtgolven te detecteren.

Derde golf?

Er is mogelijk ook al een derde zwaartekrachtgolf gemeten, op 2 oktober, maar dat staat nog niet helemaal vast. De wetenschappers hebben echter nog tijd nodig om die meting te onderzoeken.

De onderzoekers hadden in februari voor het eerst bekendgemaakt dat ze een zwaartekrachtgolf hadden gemeten. Die kwam van de fusie van twee andere zwarte gaten. Door de golf verschoof een speciale laserstraal een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter.

Albert Einstein had in 1915 geopperd dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd en dat die één geheel vormen. Na een heftige gebeurtenis kan die "ruimtetijd" trillen. De schokgolven, de zwaartekrachtgolven, gaan dan door het heelal als rimpelingen na een steen in een vijver. Bij zo'n rimpeling rekt de ruimte iets uit of krimpt hij iets. Pas nu kan het gelijk van Einstein worden bewezen, dankzij de meest geavanceerde laserapparatuur.

Wetenschappers kunnen met zwaartekrachtgolven op een hele nieuwe manier naar het heelal kijken en dingen zien die tot nu toe verborgen bleven, zoals objecten die geen licht uitstralen.

Een deel van de oorspronkelijke tekst waarin Albert Einstein het bestaan van zwaartekrachtgolven voorspelt.

Meest gelezen