Rechter verklaart Optima Bank failliet

De rechtbank van koophandel van Gent heeft Optima Bank failliet verklaard. Ten einde raad had het Gentse bedrijf dat gisteren zelf al aangevraagd. De voorbije dagen was de banklicentie ingetrokken en mocht Optima ook geen verzekeringsactiviteiten meer uitvoeren.

Nauwelijks Ă©Ă©n dag nadat Optima zelf het faillissement heeft aangevraagd, is de Gentse rechtbank van koophandel daarop ingegaan. Er zijn drie curatoren aangesteld om de afwikkeling van het faillissement te begeleiden. Zij zullen onder meer moeten nagaan of er een mogelijkheid is tot overname van de portefeuilles voor kredieten en verzekeringen.

Het faillissement slaat enkel op Optima Bank. Dezelfde groep heeft ook nog een vastgoedpoot Optima Global Estate en die valt niet binnen het faillissement.

De situatie van Optima was uitzichtloos nadat de Nationale Bank van België vorige woensdag de banklicentie had ingetrokken. Tegelijk werden toen ook de spaarrekeningen van de klanten geblokkeerd om een "run on the bank" te vermijden. 

Donderdag had de beurswaakhond FSMA Optima dan verboden om verzekeringsactiviteiten uit te oefenen. Dat gebeurde omdat er vermoedens waren dat de inschrijvingsvoorwaarden voor verzekeringsmakelaar niet waren nageleefd. Dat verbod geldt ook voor de verzekeringsagenten waarmee Optima werkt.

Onregelmatigheden deden Optima de das om

De beslissing om de banklicentie in te trekken, wordt niet licht genomen. De Nationale Bank had eerder onregelmatigheden vastgesteld in het beheer van Optima Bank. Er werd daarom een speciaal commissaris aangesteld om die te onderzoeken.

Concreet zou het gaan om het wegsluizen van geld uit de bank door een hoofdaandeelhouder. Dat zou gebeurd zijn door erg hoge onkostenvergoedingen en facturen voor diensten die niet geleverd werden. Dat kan strafrechtelijk worden vervolgd en de Nationale Bank heeft het dossier dan ook overgemaakt aan het parket van Gent en aan de beurswaakhond FSMA.

Optima Bank was echter toen al bezig met het afbouwen van de activiteiten. In september 2014 besliste Optima om geen nieuwe kredieten meer te verstrekken en de deposito's af te bouwen. Die zouden nu zijn teruggebracht tot 90 miljoen euro. Optima wou zich nadien omvormen tot een beursvennootschap, maar dat is dus van de baan.

De spaarders bij Optima kunnen terecht bij het Garantiefonds, tenminste tot een bedrag van 100.000 euro, de wettelijk vastgestelde staatsgarantie. Dit weekend lieten federale ministers zoals Johan Van Overtveldt (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) horen dat er wellicht voldoende geld in kas is om de spaartegoeden volledig terug te betalen, ook zonder het Garantiefonds.

De ontbinding van Optima gaat ook snel. Zo heeft de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche ontslag genomen als voorzitter van de raad van bestuur van de vastgoedpoot van Optima, ook al is die niet betrokken bij het faillissement. Van den Bossche was eerder een tijdje CEO van Optima Bank, maar heeft die functie begin vorig jaar al opgegeven.

Meest gelezen