Laatste paard van Napoleon krijgt een opknapbeurt

Een crowdfundingsactie om het laatste paard van Napoleon te restaureren, heeft ruim 15.000 euro in het laatje gebracht. Dat meldt het Musée de l'Armée in Parijs dat het opgezette dier huisvest. De opknapbeurt gaat volgende maand van start.

Een prachtige, grijze hengst genaamd Vizir: dat kreeg de Franse heerser Napoleon Bonaparte in 1802 cadeau van Selim III, de sultan van het Ottomaanse rijk.

Het dier zou de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Napoleon van op de eerste rij meemaken. Zo stond het op het slagveld van de slagen bij Jena (1806) en Eylau (1807). Later vergezelde het de Franse keizer tijdens zijn ballingschap op het eiland Elba in 1814 en 1815.

Vizir was het modelpaard bij uitstek voor de schilders van zijn tijd. Talrijke ruiterportretten en scènes van veldslagen zijn naar zijn evenbeeld op doek vereeuwigd. (foto onder: een tekening van Vizir in 1825)

Calvarietocht

Dertien jaar bleef het paard in dienst van Napoleon. Nadien wisselde het verschillende keren van eigenaar tot het in 1826 op 33-jarige leeftijd stierf. Vervolgens werd het opgezet waarna het wederom een calvarietocht aflegde. Het stond een poosje in het Verenigd Koninkrijk en later in het Louvre. In 1904 belandde het uiteindelijk in de collectie van het Musée de L'Armée in Parijs.

Bijna 200 jaar na zijn dood, bevindt het opgezette lichaam van Vizir zich in een erbarmelijke toestand. Om het te kunnen restaureren, heeft het museum zowat twee weken geleden een crowdfundingsactie op touw gezet. Gisteren is het doel van 15.000 euro bereikt.

Om het dier na de opknapbeurt in beter omstandigheden te kunnen bewaren, loopt de inzamelactie nog even verder. Het is de bedoeling een vitrinekast aan te kopen om Vizir in de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad aan het publiek te tonen. De restauratie zelf start volgende maand al.

Meest gelezen