Hamburgerketen Quick vrijgesproken voor mensenhandel

Hamburgerketen Quick is door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken voor mensenhandel en sociale fraude. Het bedrijf en 6 zelfstandige uitbaters van de fastfoodketen werden vervolgd omdat ze hun restaurants zouden hebben laten schoonmaken door personeel dat werd uitgebuit in mensonterende omstandigheden.
ImageGlobe

In 2006 startte het Brusselse arbeidsauditoraat een onderzoek naar Quick. Bij controles was namelijk ontdekt dat in verschillende Quick-restaurants schoonmakers werkten die illegaal in ons land verbleven, en die ook werden uitgebuit. Ze waren in dienst bij Brusselse schoonmaakbedrijven die als onderaannemer werkten voor Quik. In totaal werden 20 fysieke en rechtspersonen aangeklaagd voor uitbuiting van 74 werknemers.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Quick en zes franchisenemers nu vrijgesproken. Vier bazen van de schoonmaakbedrijven werden wel veroordeeld. Twee van hen kregen 18 maanden met uitstel en een boete van 82.500 euro, een andere ondernemer kreeg 28 maanden effectief met een boete van 110.000 euro. Een vierde baas kreeg 3 jaar effectief met 165.000 euro boete. Vijf andere bazen van schoonmaakbedrijven werden schuldig bevonden maar kregen de gunst van opschorting van straf.

Tevreden over de vrijspraak

Quick zegt in een persbericht "zeer tevreden" te zijn met de uitspraak. "Met deze vrijspraak over de hele lijn heeft het gerecht erkend dat Quick en zijn franchisenemers niets te verwijten viel. Quick en zijn franchisenemers hebben er altijd over gewaakt de Belgische wetgeving te respecteren en na te leven, maar zijn het slachtoffer geworden van de strafrechtelijke praktijken die werden gepleegd door de zaakvoerders van de schoonmaakbedrijven", luidt het.

"Quick heeft bovendien, van zodra het kennis had van de feiten, preventieve maatregelen genomen om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich opnieuw zou kunnen voordoen, waarbij Quick en zijn franchisenemers - zoals in deze zaak - volkomen onwetend zouden zijn."

Myria, het vroegere Federaal Migratiecentrum, en twee voormalige conciërges bij Quick hadden zich burgerlijke partij gesteld.

Meest gelezen